Begin april gaan we de groenblijvende heesters snoeien, het is nu de beste tijd omdat deze planten nu niet meer in zullen vriezen. Deze groep heesters zoals de Skimmia, Pieris en de Aucuba is meestal compact van vorm waardoor we er weinig in hoeven snoeien.
Het snoeien in de ze planten beperkt zich tot het weg snoeien van dood, ziek en beschadigd hout, ook schurende takken en takken die de vorm uit de struik halen snoeien we weg.
Het kan ook gebeuren dat de struik ’s winters diep is ingevroren bijvoorbeeld de laurier overkomt dit nog wel eens, deze kunnen we dan het beste tot de grond toe terug snoeien zodat deze weer op nieuw zal gaan uitlopen.
Vaste planten zoals de ridderspoor {Delphinium}, zonnehoed {rudbeckia} en de Phlox groeien hard en worden vaak hoger waardoor ze bij regenval of wind om kunnen vallen, daarom gaan we deze planten nu een steuntje geven.
Dit kunnen we doen met allerlei materiaal van kunststof wat in de tuincentra te koop is maar we kunnen het ook op een natuurlijke manier doen waardoor deze ondersteuning haast niet eens opvalt.
De takken van de iep, els of de hazelaar die groeien breed uit en zijn hierdoor ideale takken om andere planten mee te ondersteunen, als we dus de mogelijkheid hebben om hieraan te komen is het mooi om deze hiervoor te gebruiken.
Door de warmere temperaturen is het gras weer gaan groeien, het gazon zal dus weer gemaaid moeten gaan worden. Door het gazon regelmatig te maaien zal de grasmat dicht worden en gezond blijven waardoor het gazon er dan ook aantrekkelijk uit zal blijven zien.
We gaan niet maaien bij droog en warm weer omdat het gazon dan langzamer hersteld en zeker niet bij vorst omdat het dan schade op loopt.
Als we weinig gras af maaien dan kunnen we dit het beste laten liggen, dit maaisel is voeding voor de wormen die vervolgens de toplaag van het gazon weer luchtig houden.
Maaien we veel gras af dan zullen we dit moeten opvangen omdat anders het gazon er onder kan verstikken.
De eerste keer maaien we het gras op een hogere stand, vanaf de tweede keer dat we het gazon gaan maaien gebruiken we de normale maaihoogte.
De hardnekkige onkruiden zoals het zevenblad of de akkerwinde {pispotje}die op de wortels uitlopen gaan we nu aanpakken. Deze onkruiden zijn haast niet uit de tuin weg te krijgen, daarom gaan we ze nu aanstippen met een kwastje met daarop Round-up of een ander systematisch middel met als werkzame stof glyfsofaat.
Deze onkruiden die groeien nu hard en door nu een beetje van dit middel op het blad aan te brengen wordt het opgenomen door het blad en zal het als een soort ziekte door de wortels heen gaan. Na een paar weken zal het blad geel verkleuren en kan het onkruid dood gaan. Het kan mogelijk zijn dat we dit enkele keren moeten herhalen, maar het is zeker de moeite waard om het te proberen anders kom je er nooit vanaf.
Door gebruik te maken van deze methode moeten we erg uitkijken dat we geen andere planten raken met dit middel, want ook deze zullen het opnemen en er schade van ondervinden.
Denk ook goed aan je persoonlijke bescherming, gebruik plastieken handschoenen en was je handen goed na gebruik.
Doordat we ook in de zomer plezier willen hebben van bollen zoals de sierui {Allium} of de lelie {Lillium} gaan we deze nu planten.
De bollen die planten we met de groeipunten naar boven op een diepte die ongeveer 2 a 3 keer de bolhoogte is.
We gaan het gazon verticuteren, dit zorgt er voor dat de toplaag van het gazon weer losser wordt waardoor er meer lucht bij de wortels kan komen en ook het bodemleven wordt gestimuleerd.
De beste tijd om het gazon te verticuteren is het najaar, dit omdat de grond dan nog warm is waardoor de graszode sneller hersteld, mochten we het echter vergeten zijn in het najaar dan gaan we dit nu doen.
Als we last hebben van mos in het gazon dan zullen we eerst ijzersulfaat of te wel mosdoder over het gazon moeten strooien, na twee weken zal het mos verkleurd zijn en kunnen we gaan beginnen.
Met het strooien van de mosdoder moet trouwens wel uitgekeken worden dat er geen bestrating wordt geraakt want dit geeft lelijke vlekken op de bestrating die moeilijk weg te krijgen zijn.
Ook als we geen last hebben van mos blijft verticuteren belangrijk, door te verticuteren halen we dan de aanwezige viltlaag weg, dit is een laag tussen het gras en de grond waar organisch materiaal ligt zoals maaisel.
Als we een klein gazon hebben het werk doen met een grashark, hebben we echter een groot gazon dan kunnen we beter een verticuteer machine huren want het is een behoorlijke klus.
De meeste voorjaarsbollen zoals de narcis, tulp en hyacint zullen eind april zijn uitgebloeid.
We gaan nu de uitgebloeide bloemen er uit halen,hiermee voorkomen we dat de bol energie gaat steken in het vormen van zaad en dus alle energie opslaat om volgend jaar weer mooi te kunnen bloeien.
Belangrijk is ook dat we het blad van de bollen laten afsterven en niet afknippen, het blad maakt nu namelijk nog voedingsstoffen aan voor het volgend jaar.
Eind april is het gazon weer mooi aan het groeien en is het misschien zelfs geverticuteerd, we gaan het gazon nu een handje helpen door een bemesting uit te voeren.
Deze bemesting gaan we uitvoeren met gazonmest, deze bestaat uit stikstof, fosfor en kalium met een beetje ijzer en magnesium. De kunstmest verdelen we gelijkmatig over het gazon, doen we dit niet dan kunnen er kale plekken ontstaan door verbranding.
Bij het geven van deze bemesting is het van belang dat net als bij alle andere kunstmeststoffen regen wordt verwacht.
Het is nu de tijd om de meeste Erica soorten in de tuin te gaan snoeien. Als we ze jaarlijks snoeien dan krijgen de heidestruiken niet de kans om erg groot en van onderen kaal te worden.
We kunnen het best snoeien eind maart of begin april, dus voor de nieuwe groei begint. We kunnen het doen met een gewone heggenschaar. We moeten de planten niet te kort knippen. Er moet groen aan blijven. Knippen we terug tot op het kale hout, dan zullen de planten niet meer uitlopen. De soorten die eind maart of begin april bloeien, zoals Erica carnea en Erica darleyensis, snoeien we na de bloei, dus half mei. De laagblijvende soorten hebben niet veel snoei nodig, de hooggroeiende des te meer. Na de snoei brengen we nog een laagje van enkele centimeters turf aan, dit is voor zuurminnende planten zeer goed.
De Lavatera is in de tuin een zeer waardevolle borderplant die houdt van een zonnige standplaats en zeker niet te nat moet staan. De plant is half winter hard en vriest vaak in de winter sterk in, daarom gaan we deze nu de ergste kans op vorst geweest is terug snoeien.
We snoeien alle takken terug tot op zo’n 20 centimeter van de grond en geven de plant ook nog een organische bemesting zodat de plant gelijk de voeding heeft om te gaan groeien.
De Lavatera is een krachtige groeier en zal zich dan ook snel herstellen van deze snoeibeurt, waardoor we de hele zomer kunnen genieten van de vele bloemen.
Een klusje dat elke keer weer terug komt in de tuin is het verwijderen van onkruid. Een onkruid is een plant die op een plaats voorkomt waar hij ongewenst is, om te voorkomen dat deze daar toch gaan groeien zullen we regelmatig een ronde door de tuin moeten maken.
Het is belangrijk meteen in het voorjaar te beginnen met het weg halen van onkruid. Op deze manier wordt zaadvorming bij het onkruid voorkomen, dit is dan de eerste winst.
De tuin onkruid vrij houden kunnen we ook doen door het aardoppervlak zo veel mogelijk te bedekken met planten, waar planten groeien komt geen licht op de bodem en zal dus geen onkruid groeien. We kunnen ook de aarde bedekken met een mulch laag van bijvoorbeeld cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, hierdoor zal er ook minder onkruid opkomen en hebben de planten bovendien ook extra bescherming in droge periodes omdat deze mulch laag vocht vast houdt.
Meestal zullen we echter het onkruid handmatig moeten bestrijden. Op warme dagen kunnen we de schoffel pakken en de border schoffelen, het onkruid zal dan vanzelf verdrogen. Als de grond nog vochtig is dan zullen we het onkruid er af moeten harken omdat het anders gewoon weer aan zal groeien. Als we beginnen met schoffelen dan zullen we dit ook regelmatig moeten doen omdat we hierdoor ook vers zaad naar boven halen wat vervolgens weer zal gaan ontkiemen.
Natuurlijk kunnen we ook gebruik maken van chemische middelen, dit kunnen we gebruiken om onkruidgroei op de bestrating tegen te gaan, dus niet tussen de beplanting.
Hoe we het dus ook bekijken, werk blijven we altijd houden met het onkruid.
We hebben er vaak allemaal last van, slakken, ze blijven lastig.
De beste manier om zo min mogelijk last te hebben van slakken is om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk onkruid in je borders hebt. Hoe minder onkruid, hoe minder slakken!
het blad van de Hosta planten zit vol met gaten en van veel gezaaide planten staan alleen de steeltjes nog overeind, slakken kunnen behoorlijk veel zichtbare schade geven.
De makkelijkste manier om slakken te bestrijden is om een goed werkend ecosysteem in je tuin te hebben.
Een vijver hebben zorgt er vaak al voor dat slakken weinig kans krijgen, kikkers en padden houden er namelijk van.
Een andere goed werkende natuurlijke bestrijding is er voor te zorgen dat vogels graag in uw tuin komen, heggen, bomen en struiken en een gazon lokken merels, lijsters en egels naar uw tuin en deze eten maar wat graag de slakken uit uw tuin op.
Als we planten in onze potten willen beschermen dan kunnen we dit doen door kopertape rondom de pot te bevestigen, slakken kruipen hier niet graag over heen omdat ze dan een licht schokje krijgen.
Verder houden slakken niet van puntige, scherpe voorwerpen zoals kattenbakgrit, kapotte eierschalen en koffieprut, strooi deze dus rondom de planten die we willen beschermen.
Wat we ook bedenken geef de bestrijding van slakken nu prioriteit.
BEMEST NU DE JAPANSE HULST (ILEX CRENATA) VOOR DE EERSTE KEER
Als we het in maart nog niet gedaan hebben dan is het nu nog steeds een mooie tijd om de Ilex crenata haagplanten of Ilex bollen een onderhoudsbemesting te geven.
De Japanse hulst (Ilex crenata) is een zeer populair alternatief voor de buxus die de laatste jaren veel is aangeplant.
Deze Ilex crenata haagplanten vinden het heerlijk om tweemaal per jaar extra bij gemest te worden, dit gaan we doen in maart en juni met een organische meststof die gedurende 100 dagen haar voeding afgeeft aan de plant.
Groot voordeel van een organische bemesting is dat deze geleidelijk voor de plant beschikbaar komt, het de bodemstructuur verbetert, het de aan worteling van de planten stimuleert en dat er weinig uitspoeling van meststoffen plaats vindt naar het grondwater.
Deze extra 100% duurzame bemesting zorgt er voor dat de haagplanten na het snoeien extra goed vertakken om zo een dichte haag te vormen en dat het blad er frisgroen zal uit zien.
De meststof geven we bij voorkeur wanneer er regen wordt voorspeld zodat deze gelijk in de grond wordt opgenomen, we verdelen deze gelijkmatig over de grond en harken de meststof lichtjes door de grond.
Onze Ilex allround meststof (verkrijgbaar in onze webshop) is speciaal voor groenblijvende haagplanten samengesteld en door de toevoeging van een vulkanisch klei-mineraal Zeoliet genaamd houdt de bodem ook langer de voeding en het water vast waardoor de haag-planten nog beter zullen groeien.
BEMEST NU DE EUONYMUS JAPONICUS GREEN SPIRE EN EUONYMUS JAPONICUS FRANCIEN VOOR DE EERSTE KEER
Als we het in maart nog niet gedaan hebben dan is het nu nog steeds de tijd om de Euonymus japonicus haag-planten een onderhoudsbemesting te geven.
De Euonymus japonica “Green Spire en de Euonumus japonica ”Francien" (kardinaalsmuts) zijn een populair alternatief voor de buxushagen die het de laatste jaren erg zwaar hebben gehad door schade van de buxusschimmel en de buxusmot.
Deze Euonymus japonica haagplanten vinden het fijn om tweemaal per jaar extra bij gemest te worden, dit gaan we doen in maart en juni met een organische meststof die gedurende 100 dagen haar voeding afgeeft aan de plant.
Groot voordeel van een organische bemesting is dat deze geleidelijk voor de plant beschikbaar komt, het de bodemstructuur verbetert, het de inworteling van de planten stimuleert en dat er weinig uitspoeling van meststoffen plaats vindt naar het grondwater.
Deze extra 100% duurzame bemesting zorgt er voor dat de haagplanten na het snoeien extra goed vertakken om zo een dichte haag te vormen en dat het blad er frisgroen zal uit zien.
De meststof geven we bij voorkeur wanneer er regen wordt voorspeld zodat deze gelijk in de grond wordt opgenomen, we verdelen deze gelijkmatig over de grond en harken de meststof lichtjes door de grond.
Onze Ilex allround meststof (verkrijgbaar in onze webshop) is speciaal voor groenblijvende haagplanten samengesteld en door de toevoeging van een vulkanisch klei-mineraal Zeoliet genaamd houdt de bodem ook langer de voeding en het water vast waardoor de haag-planten nog beter zullen groeien.
Ideale meststof voor tijdens de aanplant van haag-planten of voor gebruik als onderhoudsbemesting.