Warm en droog weer is bevorderlijk voor schimmels als meeldauw. Meeldauw uit zich in de vorm van een wit, poederig laagje op het blad of de stengel van de plant. Zorg er voor dat de planten niet te veel te lijden hebben van watergebrek zodat ze beter bestand zijn tegen deze problemen. Water geven van onderaf met bijvoorbeeld een druppelslang is ook beter voor de plant dan water geven van bovenaf met bijvoorbeeld een sproeier, dit spaart bladschade en de bloemen.
Zodra we op vakantie gaan is het goed om nog even extra aandacht aan de potten en bakken in de tuin te geven. Zet ze allemaal bij elkaar in de schaduw, zo is het makkelijker voor diegene die er voor zorgt om ze goed te houden.
Lavendel zal deze maand uitgebloeid zijn, dat betekent dat we deze gaan terug snoeien. Verwijder de oude bloemen met een snoeischaar samen met enkele centimeters aan blad, hierdoor zal de plant weer nieuwe scheuten aanmaken waardoor de plant mooi bossig, compact en grijsbladig blijft. Eind maart gaan we vervolgens de belangrijke verjongingssnoei doen bij de Lavendel.
Een boom hoeven we in principe niet te snoeien, maar het kan zijn dat de takken te laag hangen, de boom een dubbele top vormt of dat een tak de vorm uit de boom haalt, deze kunnen we nu weg snoeien. Voordeel van nu te snoeien is dat de boom nu in volledige groei staat en we dus een goed overzicht hebben over de vorm van de boom, ook zullen snoeiwonden nu sneller herstellen.
De bomen die we nu vooral moeten snoeien zijn de bomen die bij snoeien in het voorjaar zullen bloeden. De esdoorn, berk, noot, kastanje en kers zijn hier gevoelig voor. Als deze bomen in het voorjaar gesnoeid worden loopt het vocht er uit en kunnen deze bomen dood gaan, daarom is het nu ze vol in blad staan de tijd om ze te snoeien.
Langzaamaan beginnen de dagen alweer korter te worden en gaan we het gazon voorbereiden richting de winter, we gaan nu nog een belangrijke bemesting uitvoeren. Strooi nu een meststof met een hoger fosfaat gehalte. Dit hogere fosfaatgehalte (P) stimuleert de wortelgroei en zal er zo voor zorgen dat het gazon sterker de winter in gaat, geven we een meststof met naar verhouding meer stikstof (N) dan zal het gras flink blijven groeien maar er niet sterker op worden.
Nu de groei van gras langzaamaan weer minder wordt blijven we het gras wel regelmatig maaien, voordeel is dat we het maaisel kunnen laten liggen, mulchen noemt men dat, deze zal het vocht beter vast houden en op deze manier geven we organisch materiaal terug aan de grond waardoor weer het bodemleven gestimuleerd wordt.
Door de uitgebloeide rozen te verwijderen zorgen we er voor dat de plant geen energie gaat steken in het vormen van zaad door middel van rozenbottels, deze energie kan de plant beter gebruiken voor het vormen van nieuwe bloemen of groei. Snoei de uitgebloeide roos terug tot op het eerste grote vijfblad vanaf de bloem gezien en dan op een oog dat naar buiten de plant gericht staat, zo krijgen we altijd een sterke nieuwe scheut terug.
Als we de klimop als erfafscheiding hebben gebruikt dan zal deze nu zo hard gegroeid zijn dat deze flink gesnoeid kan worden. We snoeien alle nieuwe uitlopers terug tot op het oude bad zodat de plant nog mooi groen wordt voor de winter en minder ruimte in beslag zal nemen.
De vuurdoorn (Pyracantha) is een struik die vaak gebruikt wordt als muurbedekking of schutting aankleding, de plant zal nu vele lange scheuten hebben gevormd vol met doorns en kunnen hinderlijk in de weg hangen. Deze scheuten gaan we nu terug snoeien tot op het oude hout zodat we in de herfst kunnen genieten van de talrijke bessen aan de struik.
Nu aan het einde van deze maand gaan we ook alvast een beetje naar het volgende tuinjaar kijken. De meeste vaste planten en eenjarigen hebben nu volop zaad gevormd. Als we zaad willen hebben van bijvoorbeeld vingerhoedskruid (Digitalis), toorts (Verbascum) of Tagetes (afrikaantjes) gaan we het zaad nu van de plant halen. Het zaad laten we goed drogen en bergen het vervolgens op op een plaats waar het donker en droog is, we voegen er een naamkaartje van het zaad aan toe zodat we in het voorjaar weten van welke plant het zaad is.
De planten in de tuin zijn nu in volle grootte uitgegroeid waardoor we een mooi overzicht hebben over de borders en de tuin. We kunnen nu zien waar in de border nog kale plekken zitten of waar planten in de verdrukking staan, door dit nu op te schrijven weten we zeker dat we dit niet vergeten in het voorjaar of najaar wanneer het overzicht op de border toch een stuk minder is.
DE BUXUSMOT WORDT WEER ACTIEF.
Nadat we twee drogere zomers gehad hadden dachten we dat we van de Buxus Schimmel af waren en toen verscheen daar ineens de buxusmot.
Deze buxusmot is een motten soort die oorspronkelijk uit China komt en die waarschijnlijk al rond 2005 Europa is binnengekomen, door onze warmer klimaat kan deze buxusmot hier goed overleven en zorgt deze voor grote schade in onze buxushagen.
Sinds 2015 zien we de Buxusmot vanuit limburg omhoog Nederland in trekken en in 2021 kunnen we zeggen dat deze ook in Friesland en Groningen is gearriveerd.
Het vrouwtje van de buxusmot die legt eieren aan de onderkant van de bladeren, hier komen kleine rupsjes uit die meteen beginnen te eten aan de buxus bladeren waardoor ze ook erg snel groeien en zo kunnen verpoppen tot de bekende buxusmot. Deze cyclus herhaalt zich twee tot drie keer per jaar.
De rupsen zijn goed waar te nemen en de schade herken je makkelijk door de spinsels in de takken en de vraat die onder aan het haagje op de grond ligt.
Het is een hardnekkige plaag die zich lang aanhoudt en die zich elk jaar weer blijft herhalen.
Bestrijding van de rups is mogelijk maar erg moeilijk, u moet over engelengeduld beschikken en er elke dag tijd voor vrij maken.
Het bespuiten met een bestrijdingsmiddel heeft wel effect maar u zal elke rups moeten raken aangezien het bestrijdingsmiddel een contactmiddel is, tevens zal u dit gedurende het jaar bij iedere cyclus moeten herhalen. Helaas doden deze insecticiden ook de nuttige insecten zoals bijvoorbeeld de bijen.