ma - vrij 08:30 - 18:00
06 440 024 25
Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

BUXUSSCHIMMEL EN DE BUXUSMOT

BUXUSSCHIMMEL EN DE BUXUSMOT



 

De Buxus sempervirens oftewel het palmboompje is een groenblijvende haagplant is al eeuwenlang in Europa gebruikt wordt om laagblijvende haagjes mee te vormen.

De Buxus laat zich makkelijk snoeien en je kan ze dan ook in elke vorm knippen, mede hierdoor kwamen we de Buxus haast in iedere tuin wel tegen.



 

Buxusschimmel

 

De problemen met de Buxus ontstonden rond onze eeuwwisseling toen de Buxusschimmel haar intrede deed in de Nederlandse en Belgische tuinen, deze buxusschimmel bestaat uit twee soorten.

De 1e schimmel is de Volutella buxi; bij deze soort worden de blaadjes van de buxus bruin en blijven deze bruin aan de takken zitten, geen fraai gezicht.

De 2e schimmel is de Cylindrocladium buxicola; bij deze schimmelsoort verkleuren de blaadjes van de Buxus eerst zwart waarna alle aangetaste blaadjes massaal afvallen en er zwarte strepen ontstaan op  de jonge takjes. Echt een drama om mee te maken.

 

Deze twee buxusschimmels komen vaak voor in een natte zomer of in periodes van hitte waarbij de buxushaag vaak van bovenaf nat gesproeid wordt door sproeiers, in drogere zomers lijkt de aantasting minder te zijn.

 

Om de Buxus te beschermen tegen deze schimmels kunnen we de planten in het groeiseizoen (van april tot oktober) beschermen door ze elke twee weken te bespuiten met een bestrijdingsmiddel.

Veel tuinliefhebbers kiezen er ook voor om de buxusplanten te verwennen door extra voeding en water te geven, vaak zien we dan op termijn dat de planten dan over bemest raken en zo vaak nog vatbaarder zijn na een snoeibeurt.



 

Buxusmot

 

Nadat we twee drogere zomers gehad hadden dachten we dat we van de Buxus Schimmel af waren en toen verscheen daar ineens de buxusmot.

Deze buxusmot is een motten soort die oorspronkelijk uit China komt en die waarschijnlijk al rond 2005 Europa is binnengekomen, door onze warmer klimaat kan deze buxusmot hier goed overleven en zorgt deze voor grote schade in onze buxushagen.

Sinds 2015 zien we de Buxusmot vanuit Limburg omhoog Nederland in trekken en in 2021 kunnen we zeggen dat deze ook in Friesland en Groningen is gearriveerd.

Het vrouwtje van de buxusmot die legt eieren aan de onderkant van de bladeren, hier komen kleine rupsjes uit die meteen beginnen te eten aan de buxus bladeren waardoor ze ook erg snel groeien en zo kunnen verpoppen tot de bekende buxusmot. Deze cyclus herhaalt zich twee tot drie keer per jaar.

 

De rupsen zijn goed waar te nemen en de schade herken je makkelijk door de spinsels in de takken en de vraat die onder aan het haagje op de grond ligt.

Het is een hardnekkige plaag die zich lang aanhoudt en die zich elk jaar weer blijft herhalen.

Bestrijding van de rups is mogelijk maar erg moeilijk, u moet over engelengeduld beschikken en er elke dag tijd voor vrij maken.

Het bespuiten met een bestrijdingsmiddel heeft wel effect maar u zal elke rups moeten raken aangezien het bestrijdingsmiddel een contactmiddel is, tevens zal u dit gedurende het jaar bij iedere cyclus moeten herhalen. Helaas doden deze insecticiden ook de nuttige insecten zoals bijvoorbeeld de bijen. 



 

Buxus-vervanger
 

Veel tuinliefhebbers hebben er voor gekozen om de buxusmot en de buxusschimmel niet meer te bestrijden en zijn op zoek gegaan naar een mooie buxus-vervanger.

Een haagplant die bekend staat omdat deze heel erg buxus gelijkend is, is de Japanse hulst.

De bekendste en populairste soorten van de Japanse hulst zijn de Ilex crenata “Caroline Upright” en de  Ilex crenata “Luxus Hedge”.

Voor een hoger haagje wordt vaak de Ilex maximowicziana “Kanehirae” gekozen, een harder groeiende en sterke Ilex soort.

Andere populaire soorten voor een laagblijvend haagje zijn de Euonymus japonicus “Green Spire” , de Euonymus japonicus “Francien” en de Taxus baccata.

Vaste planten worden ook steeds populairder als afscheiding, denk hierbij aan de Lavandula “Hidcote” (lavendel), Liriope muscari “Moneymaker” en de Carex morrowii “Irish Green”.

 

 Ilex crenata “Caroline Upright”

                                                                                                                                                                        Ilex crenata “Luxus hedge”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers