ma - vrij 08:30 - 18:00

06 440 024 25

Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

December

Snoei de druiven

Zodra het blad van de druivenstruik af is gevallen gaan we de druif snoeien. We snoeien alle zijtakken van de druif terug tot op twee knoppen van de hoofdtak Af en tevens halen we ook het dode en beschadigde hout uit de struik Na het snoeien controleren we nog of dat de hoofdtakken nog goed vast zitten,zo niet dan zetten we ze vast en is de druif klaar is om in het voorjaar weer uit te lopen.

Breng organische mest in de grond

We gaan nu organische mest in de grond brengen.Organische mest geeft niet zoveel voeding als kunstmest geeft, maar het heeft wel andere grote voordelen. Het verbeterd namelijk de grondstructuur en de grond zal beter vocht vast kunnen houden, hierdoor zal de plant beter kunnen wortelen in de grond en dus ook beter groeien. We hebben verschillende soorten mest bijvoorbeeld compost, champignonnenmest en stalmest. Bij het opbrengen van de mest zorgen we ervoor dat deze niet op of tegen de plant komt te liggen, omdat deze dan zou kunnen verbranden.

De organische mest die spitten we met een spitriek onder de grond, dit doen we niet met een steekschop, omdat we daarmee teveel wortels zouden beschadigen.

Spit de border in de tuin

Mochten we in de tuin een zwaardere grond hebben zoals klei grond, dan gaan we nu de border spitten. Door de zwaardere grond nu voor de winter te spitten komt deze los op de grond te liggen en kan de vorst er over heen komen. Door de vorst vriest de klei fijn en hebben we in het voorjaar een grond die beter te bewerken is.

Deze spit beurt kunnen gaan we uitvoeren samen met een organische bemesting zodat we ook extra voeding aan de grond toevoegen. Organische mest geeft niet zoveel voeding als kunstmest geeft, maar het heeft wel andere grote voordelen.

Het verbeterd namelijk de grondstructuur en de grond zal beter vocht vast kunnen houden, hierdoor zal de plant beter kunnen wortelen in de grond en dus ook beter groeien. We hebben verschillende soorten mest bijvoorbeeld compost, champignonnenmest en stalmest. Bij het opbrengen van de mest zorgen we ervoor dat deze niet op of tegen de plant komt te liggen, omdat deze dan zou kunnen verbranden.

Bescherm de rozen tegen strenge vorst

De winters in Nederland zijn niet meer zo streng als dat ze vroeger waren, maar toch kan er nog steeds strenge vorst optreden en kan dit schade geven aan de rozen. Om eventuele vorstschade uit te sluiten kunnen we de rozen aanaarden. We halen dan de grond rondom de rozen weg en werken dit naar het hart van de roos toe waardoor de takken van de roos onder een laagje van zo’n 10 cm aarden komt te zitten.Deze laag aarde halen we in het voorjaar weer weg zodat de beschermde ogen kunnen gaan uitlopen.

Stamrozen hoeven we niet gelijk te beschermen, zodra er strenge vorst wordt voorspelt bindenwe rondom de oculatieplek een bosje stro zodat ook deze plaats wordt beschermt.

Vroeger deed men een zak over de stamroos heen ter bescherming, deze zak kan echter ook werken als een kas waardoor de ogen al eerder gaan uitlopen en dan dus extra gevoelig zijn voor bevriezing. Als we dit dus nog doen dan halen we de zak zo snel mogelijk weer weg.

Zorg dat een gedeelte van de vijver ijsvrij blijft

Het kan nu zo hard kan gaan vriezen dat de vijver bedekt raakt met een laag ijs. Als we hier niets aan doen dan kunnen er onder het ijs gassen komen, waar de vissen dood van kunnen gaan. We gaan nu in de vijver een ijs vrijhouder leggen, zodat de gassen hierdoor onder het ijs weg kunnen. Deze ijs vrijhouders zijn kant en klaar te kopen.

Ruim tuinmeubelen en andere tuin hulpmiddelen op

We halen nu de tuinmeubelen en de andere tuinhulpmiddelen zoals de vaste plantensteunen naar binnen omdat deze alleen maar te lijden hebben met het weer. Voordat we ze weg zetten maken we ze goed schoon, zodat we ze in het voorjaar gelijk weer kunnen gebruiken.

Maak gereedschap schoon en weer gebruiksklaar

Het drukke tuinseizoen loopt op zijn einde en voor de tuin breekt er nu een tijd van rust aan.Het gereedschap gaan we klaar maken voor het nieuwe tuinseizoen, zodat alles weer gebruiksklaar is. We maken al het gereedschap goed schoon, we maken de schoffel,steekschop en de snoeischaar weer scherp en bij de grasmaaier maken we de messen weer scherp en oliën we de bewegende delen.

Bewaar hout as uit de openhaard voor het voorjaar

Deze tijd is het kouder en zal er weer heel wat hout verbrand worden in de kachels en openhaarden,wat hiervan overblijft is het hout as en verdwijnt de rest in de container.

Het is echter de moeite waard om dit hout as te bewaren voor het voorjaar want de planten die lopen dan weer uit en vormen veel jong blad, waar vooral slakken dol op zijn. De vaste planten zoals de Hosta kunnen we dan beschermen door dit hout as in de border rondom de planten te strooien. Slakken houden namelijk niet van hout as en zullen bij de planten uit de buurt blijven.

Controleer de kuipplanten

De kuipplanten die staan nu op hun overwinterplaats en deze gaan we nu controleren. We halen al het afgevallen blad weg, omdat dit een bron is voor ziektes en schimmels en we kijken of er geen ziektes in de plant zitten. Na deze controle kijken we nog of dat de plant nog voldoende water heeft zodat deze niet zal verdrogen.

We zorgen ervoor dat we niet teveel water geven, want de kuipplant zal nu niet veel water verbruiken.

Controleer de Dahlia's

Nadat we in november de Dahlia's uit de grond hebben gehaald, hebben gedroogd en hebben opgeborgen in turfmolm gaan we ze nu even controleren. We halen de knollen uit de doos en kijken of dat er op de knollen geen ziektes voorkomen, zoals meeldauw of dat de knollen rotten plekken vertonen. Mochten de knollen iets hebben, dan kunnen we dit met een mes eruit snijden, of als het erg is gooien we de hele knol weg. Dit controleren van de Dahlia's zullen we van de winter nog enkele keren moeten doen om er zeker van te zijn dat we straks nog steeds gezonde knollen hebben.

Maak plannen voor het komende tuinseizoen

Het werk in de tuin is nu minimaal en daarom hebben we tijd over om eens iets meer te genieten van de tuin. Bloemen in de tuin zien we nu niet veel maar toch valt er nog genoeg te genieten, bijvoorbeeld van de winter groene struiken, de besdragende struiken of van het leven in de tuin door het maken van een vogel voederplaats.

Nu we dus tijd over hebben kunnen we ook de plannen uit gaan werken welke we in het voorjaar willen gaan uitvoeren.

De wijzigingen in de tuin kunnen we nu op ons gemak op papier gaan zetten, zodat we straks niet voor verrassingen komen te staan, we zoeken uit welke planten we gaan gebruiken, of deze planten de juiste standplaats krijgen wat betreft zon of schaduw, zure of kalkrijke grond of wat betreft de grootte van de plant.

Door dit nu allemaal uit te zoeken hebben we alles klaar om straks in het voorjaar weer fris en voor bereid te beginnen.

Snoei de leibomen in vorm

De leibomen zoals de leilinde en de dakplantaan zijn wild uitgegroeid met vele lange takken om de vorm er weer in te brengen gaan we deze snoeien.

Zodra het blad van de bomen is kunnen we de leilinde of de dakplataan gaan snoeien, dit kunnen we vanaf nu doen tot eind februari. Let er wel op dat het niet vriest anders kan dit schade geven aan de boom.

De boom heeft een aantal dikkere hoofdtakken, de zogenaamde leggers, alle nieuwe scheuten hierop snoeien we terug tot 2 a 3 ogen, zodat de boom weer goed in vorm zit en klaar is om in het voorjaar weer uit te lopen.

Nadat we de boom hebben gesnoeid controleren we ook nog even of dat de draden waarmee de takken worden geleid niet aan het ingroeien zijn in de tak, dit zou namelijk de sapstroom afremmen en uiteindelijk zal de tak er door afsterven.

Als er takken aangebonden moeten worden kunnen we het beste bindbuis gebruiken, dit is een plastieken touw dat mee groeit met de dikte van de tak en dus niet in zal groeien.

Aanplanten bomen en heesters

Alles wat in een container of pot wordt gekocht kan het hele jaar geplant worden, echter veel (grotere) planten worden met een kluit geleverd in de herfst en deze gaan we nu planten als er geen vorst wordt verwacht..

Het begin van dit plantseizoen wordt gemarkeerd door het vallen van het blad. Dat is namelijk het teken dat de boom of heester in winterrust gaat, de periode waarin hij het minst last heeft van de verhuizing van de kwekerij naar uw tuin.

Maak voor het planten van een boom of heester een ruim plantgat. Maak onderin de grond wat losser en verbeter hem door er potgrond door heen te mengen.Vervolgens zetten we de plant met de nog ingepakte kluit in het plantgat om te kijken of hij straks even diep komt als hij op de kwekerij stond; dat kunt u zien aan de groenverkleuring op de stam.
We draaien de boom of heester een beetje, zodat hij op zijn mooist uitkomt. Verwijder nu het gaas of de juten lap; lukt dat niet goed, knip dan zoveel mogelijk weg zodat de wortels onbelemmerd uit kunnen groeien.
Maak bij de boom,op een plek waar geen wortels zitten, met bijvoorbeeld een grondboor een gat in de grond waarin u de steunpaal plaatst.
Als laatste vullen we het plantgat op met de uitgegraven grond vermengd met potgrond. Druk de aarde rondom met uw voet stevig aan en giet royaal zodat de grond goed rond de wortels spoelt. Zet een boom met boomband in een ruime lus aan de paal vast.
De boom of heester is er nu klaar voor om in het voorjaar te gaan groeien.

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers