ma - vrij 08:30 - 18:00

06 440 024 25

Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

Juli

Snoei de bomen die in de winter zouden bloeden

Een boom hoeven we in principe niet te snoeien, maar het kan voorkomen dat de takken te laag hangen, de boom een dubbele top vormt of dat een tak de vorm uit de boom haalt

Voordelen van nu snoeien zijn dat we een goed overzicht hebben over de vorm van de boom, dat de wond snel vergroeid en dat er weinig waterlot zal ontstaan.

De bomen die we nu vooral moeten snoeien zijn de bomen die bij het snoeien in de winter zullen bloeden. De Esdoorn, Berk, Noot, Kastanje en kers zijn hier gevoelig voor. Als een boom teveel bloed dan loopt het vocht er uit en kan de boom dood gaan, daarom snoeien we deze soorten nu.

Geef de kuipplanten hun tweede bemesting

Het is nu begin juli en de kuipplant is nu volgroeid en vele kuipplanten zullen aan het bloeien zijn. We gaan nu de kuipplanten een tweede bemesting geven, vooral om de bloei te bevorderen. We gaan de bemesting uitvoeren met een kunstmeststof die naar verhouding minder stikstof (N) bevat maar meer fosfor (P) en Kalium (K).

We geven naar verhouding meer fosfor en kalium, omdat deze elementen zorgen voor een goede bloei en stevigheid terwijl stikstof juist zorgt voor de groei.

Snoei de druiven

De druiventrossen die hangen weer volop aan de plant, we gaan de druif snoeien om de druiven beter te laten groeien.

Alle zijscheuten die geen druiven hebben gevormd die snoeien we terug tot het vijfde blad, zodat er meer licht op de druiventrossen zal vallen.

Knip wekelijks de uitgebloeide bloemen uit de rozen

De rozen zijn nog steeds volop aan het bloeien, om te voorkomen dat de roos energie gaat steken in het vormen van bottels {wat we nog niet willen} gaan we deze bloemen nu weg snoeien. Dit is een klusje welke we nu even wekelijks gaan doen bij de rozen om zo zoveel mogelijk te genieten van de roos.

De uitgebloeide bloem snoeien we terug tot daar waar we vanaf de bloem gezien het eerste vijfblad tegen komen dat naar buiten de roos staat gericht. Door de roos zo terug te snoeien zal de nieuwe scheut naar buiten uit gaan groeien waardoor er een windje door de roos kan waaien en de roos minder gevoelig is voor rozenziektes zoals sterroetdauw.

Bind de nieuwe scheuten van de klimroos aan

De Klimroos die heeft nu weer nieuwe scheuten gevormd, deze gaan we nu aanbinden om te voorkomen dat ze afbreken of de roos te wild maken.

De takken die binden we recht omhoog aan, hierdoor blijft de sapstroom in de tak goed op gang en blijft de groei er in. Als de roos van onderaf een aantal goede nieuwe scheuten heeft kunnen we deze bewaren waardoor we in het voorjaar een keer een dikke oude tak weg kunnen snoeien.

Snoei de hagen voor de eerste keer

De hagen zijn weer hard gegroeid en daarom wordt het tijd om voor het eerst dit jaar de haag te snoeien. We gaan dit doen bij bewolkt weer en zeker niet in de zon, omdat dan blad kan verbranden, waardoor het blad bruin zal verkleuren.

Bij het knippen van de haag zorgen we ervoor dat de haag onder breder is dan boven, dit voorkomt dat de haag kaal wordt door te weinig licht en dat de haag gaat uitzakken bij sneeuwval. Per meter haaghoogte is het verschil ongeveer 5 cm.

De meeste hagen kunnen we knippen met een elektrische heggenschaar.

Enkele groenblijvende haagsoorten als de laurier en de hulst kunnen we beter knippen met de snoeischaar zodat we geen blad door knippen, omdat anders de bladranden bruin verkleuren of zelfs dood gaan. Bij het knippen van de haag knippen we van onder naar boven, dit voorkomt dat er knipsel valt op het nog te knippen deel waardoor we het overzicht kwijt kunnen raken.

Bemest het gazon

Het gras van ons gazon is inmiddels al weer goed aan het groeien en wordt regelmatig gemaaid. Meestal wordt dit afgemaaide gras opgevangen in een bak en afgevoerd, hiermee onttrekken we voeding aan het gazon.

Bemesten van uw gazon is iets wat vaak onderschat wordt. Echter het gras goed aan de groei houden voorkomt later problemen. Als het gras niet goed groeit ontstaan er kale plekken en krijgen onkruiden en mos de overhand. Een gazon moet dus regelmatig voorzien worden van voeding. Eens in de 5 weken strooien we vanaf nu daarom NPK 12-10-18 over het gazon, dit is een kunstmest die bestaat uit 12% Stikstof (N), 10%fosfaat (P) en 18% kali (K). We gebruiken dan ongeveer 5 kg per 100m2 en strooien dit zodra er regen wordt verwacht of we zetten daarna de beregening een tijdje aan. Deze bemesting geeft gedurende 5 weken voldoende voeding aan het gazon en zal daarna weer aangevuld moeten worden.

Bemest de rozen

De meeste door bloeiende rozen hebben hun eerst bloei gehad, deze eerste bloei is ook de mooiste van de roos, echter door de uit gebloeide bloem weg te knippen zal er weer een nieuwe scheut gevormd worden met daarop een nieuwe bloem.

Dit kost de plant veel energie en deze voeding zal de roos dus ook in de grond moeten vinden.

Om het de plant makkelijker te maken gaan we nu een bemesting uitvoeren met kunstmest. We moeten er wel voor zorgen dat er naar verhouding meer fosfor {P} en kalium {K} in zit dan stikstof {N}, omdat stikstof zorgt voor de groei en fosfor en kalium voor de bloei en stevigheid. We geven deze kunstmest als het blad van de roos droog is en als er regen wordt verwacht, hiermee voorkomen we verbranding van het blad en wordt het snel in de grond op genomen.

Snoei het lawaai hout uit de blauwe regen.

Nadat we begin maart al de blauwe regen hebben gesnoeid zal deze weer nieuwe lange scheuten hebben gevormd.

Dit zogenaamde lawaaihout gaan we weer allemaal wegsnoeien tot op 2 a 3 ogen, zodat we de plant blijven stimuleren tot het maken van bloemknoppen. Als we kale plekken hebben binden we enkele scheuten aan, zodat deze kunnen gaan uitgroeien tot bloemtakken.

Eind augustus snoeien we de blauwe regen nog een keer.

Door de blauwe regen regelmatig te blijven snoeien zal deze niet te wild worden en op den duur ook uitbundig bloeien.

Snoei de groenbladige takken weg bij bontbladige heesters of bomen

Bij vele bontbladige heesters en bomen komt het voor dat er toch een groenbladige tak in gaat groeien, deze gaan we nu weg snoeien.

De groenbladige takken hebben meer bladgroenkorrels waardoor ze beter en meer voedingstoffen aanmaken en daardoor dus beter kunnen groeien. Als we deze nu niet weg snoeien dan zullen deze op de duur de vorm uit de plant weghalen en gaan overheersen.

Geef de kuipplanten een extra bemesting

De meeste kuipplanten die zijn volop aan het bloeien, hierbij ontrekt de plant veel voeding aan de grond. Om de bloei en stevigheid van de plant optimaal te houden is het van belang dat we de kuipplanten bijmesten met extra fosfor (P) en kalium (K) en in mindere mate stikstof (N). We gaan de plant nu een bemesting geven met kunstmest waarin naar verhouding meer fosfor en kalium zitten dan stikstof. Deze kunstmest lossen we op in het lauw water en geven we aan de plant.

Snoei de Clematis die op het oude hout bloeide

Sommige soorten Clematis, zoals de Florida en de Patens Hybriden bloeien vroeg in de zomer op het oude hout.

Na de bloei gaan we deze soorten snoeien. Zodra de soorten zijn uitgebloeid, snoeien we de bloemen weg tot op de eerste krachtige knoppen, zodat de tak weer nieuw schot zal maken voor het volgend jaar. Na het snoeien binden we de hoofdtakken vast, zodat de plant er ordelijk uit ziet.

Maak een onkruidronde

Een klusje dat elke keer weer terug komt in de tuin is het verwijderen van onkruid.mEen onkruid is een plant die op een plaats voorkomt waar hij ongewenst is, om te voorkomen dat deze daar toch gaan groeien zullen we regelmatig een ronde door de tuin moeten maken.

Het is belangrijk meteen in het voorjaar te beginnen met het weg halen van onkruid. Op deze manier wordt zaadvorming bij het onkruid voorkomen, dit is dan de eerste winst.

De tuin onkruid vrij houden kunnen we ook doen door het aardoppervlak zo veel mogelijk te bedekken met planten, waar planten groeien komt geen licht op de bodem en zal dus geen onkruid groeien. We kunnen ook de aarde bedekken met een mulch laag van bijvoorbeeld cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, hierdoor zal er ook minder onkruid opkomen en hebben de planten bovendien ook extra bescherming in droge periodes omdat deze mulch laag vocht vast houdt.

Meestal zullen we echter het onkruid handmatig moeten bestrijden. Op warme dagen kunnen we de schoffel pakken en de border schoffelen, het onkruid zal dan vanzelf verdrogen. Als de grond nog vochtig is dan zullen we het onkruid er af moeten harken omdat het anders gewoon weer aan zal groeien. Als we beginnen met schoffelen dan zullen we dit ook regelmatig moeten doen omdat we hierdoor ook vers zaad naar boven halen wat vervolgens weer zal gaan ontkiemen.

Natuurlijk kunnen we ook gebruik maken van chemische middelen, dit kunnen we gebruiken om onkruidgroei op de bestrating tegen te gaan, dus niet tussen de beplanting.

Hoe we het dus ook bekijken, werk blijven we altijd houden met het onkruid.

Bestrijd het onkruid in het gazon

Een mooi en strak gazon bepaald voor een groot deel het beeld van de tuin, het zal een rustpunt zijn. Na enige tijd komt er echter vaak onkruid in het gazon wat dit rustige beeld gaat verstoren.

Onkruiden zoals boterbloem, madelief, paardebloem en klaver kunnen zich snel verspreidden in het gazon. Dit is een mooie maand om dit aan te gaan pakken.

Helaas zijn deze onkruiden alleen effectief te bestrijden met een chemische onkruidbestrijding.

Het gazon moet minimaal een jaar oud zijn en een week voor de bespuiting en een week na de bespuiting mag het gras niet gemaaid zijn.

We gaan spuiten op een bewolkte dag en het gazon moet droog zijn zodat het middel sneller wordt opgenomen, na de bespuiting moet het nog zo’n 4 uur droog zijn wil het middel effectief genoeg zijn.

Tijdens het spuiten kijken we uit dat we niet te dicht bij andere planten in de buurt komen want ook deze kunnen er schade van ondervinden.

Ondersteun de hoge vaste planten

Sommige vaste planten groeien hoog uit, zijn vaak top zwaar en gaan later in de zomer bloeien, zoals de ridderspoor (Delphinium), bergamotplant (Monarda), stokroos (Alcea) en diverse Rudbeckia soorten. Om te voorkomen dat de takken doorknakken of afbreken zullen we deze moeten ondersteunen. Dit ondersteunen kunnen we doen met bamboestokken of speciaal gemaakte plantensteunen maar het meest natuurlijk ziet het uit als we het doen met natuurlijk materiaal zoals heestertakken. Bij verschillende heester zoals de hazelaar, groeien de takken breed uit waardoor ze zeer geschikt zijn om vaste planten te ondersteunen, dit ziet er dan ook nog natuurlijker uit dan de plastic plantensteunen.

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers