ma - vrij 08:30 - 18:00

06 440 024 25

Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

Juni

Scheur de vijverplanten en plant eventueel nieuwe

We gaan nu kijken of dat de vijverplanten meer ruimte nodig hebben in hun mandje.

We halen het vijvermandje uit de vijver en als de wortels volop uit het mandje groeien dan wordt het tijd om de plant te gaan scheuren.

We halen de plant uit het mandje en scheuren deze met de hand in twee delen, we planten een deel terug in een mandje, strooien deze af met verse vijveraarde en leggen er als slot een laagje grind over heen om te voorkomen dat de vijveraarde uitspoelt.

Doordat het vijverwater ondertussen op temperatuur is zal de plant weer snel aangroeien, hierdoor is het nu ook de beste tijd om nieuwe planten bij te planten.

Dun de zuurstofplanten in de vijver uit

Van zuurstofplanten is bekend dat ze hard kunnen groeien en hierdoor de vijver er te vol mee wordt, daarom gaan we deze nu uitdunnen.

We halen maximaal een derde deel van de zuurstofplanten uit de vijver, als we meer uit de vijver halen hebben we de kans dat we het evenwicht in de vijver verstoren waardoor er algengroei kan gaan optreden.

Geef niet te snel water aan de planten en het gazon in de tuin

We gaan nu periodes krijgen van hitte en regen. Zodra het enkele dagen warm is zijn we snel geneigd om de planten in de tuin wat extra water te geven, dit is echter niet altijd goed.

De grond heeft voldoende water in zich om de planten enige tijd van water te voorzien, ook als de bovenste aarde droog kijkt. Als we de planten nu gelijk water gaan geven dan vragen ze bij de volgende warme dagen gelijk weer om water, de planten worden lui en gaan niet dieper wortelen om op zoek te gaan naar vocht.

Mochten we dan net in zo’n periode op vakantie zijn dan heeft de tuin dus een probleem.

In plaats van water geven kunnen we er ook voor zorgen dat er zo min mogelijk water uit de grond verdampt. Door in een warme periode de tuin te schoffelen ontstaat er bijvoorbeeld een isolerend droog laagje grond die voorkomt dat de vochtige laag er onder zal verdampen.

In plaats van gelijk water geven kunnen we dus beter een keer schoffelen door de border.

Natuurlijk ontkomen we er niet aan om een keer water te geven maar doe dit niet te snel.

Geef kuipplanten voldoende water

Belangrijk bij kuipplanten is dat ze voldoende water krijgen, hoeveel water is afhankelijk van de soort en de grootte van de plant.

Hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen, ook als de plant in de zon en in de wind staat zal er meer water verdampen dan als deze beschut zou staan.

Om de twee dagen zullen we moeten controleren of dat de plant water nodig heeft, of dit nodig is zal iedereen wel kunnen voelen aan de grond of zien aan de plant.

Geef de plant niet teveel water, in een warme periode is dit geen probleem maar in een natte periode gaan kuipplanten nog al eens regelmatig dood doordat de wortels te nat staan en hierdoor weg rotten.

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers