ma - vrij 08:30 - 18:00
06 440 024 25
Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

Mei

Kuipplanten kunnen nu voorzichtig naar buiten

Het is nu begin mei en de grootste kans op nachtvorst is voorbij, we gaan nu voorzichtig de kuipplanten zoals de Brugmansia en de Abutilon naar buiten zetten.

We moeten er voor zorgen dat de overgang niet te groot zal zijn, de plant die eerst beschut op de overwinterplaats stond moeten we nu niet gelijk in de volle zon neer zetten, dit kan anders verbranding van het blad veroorzaken.

Nadat we de planten buiten hebben neer gezet moeten we nog wel even het weerbericht in de gaten houden zodat we niet verrast zullen worden door toch nog een plotselinge nachtvorst.

Haal uitgebloeide bloemen uit de voorjaarsbollen

De meeste voorjaarsbollen zoals de narcis, tulp en hyacint zullen eind april zijn uitgebloeid.

Mochten we het dus nog niet gedaan hebben dan gaan we nu nog de uitgebloeide bloemen uit de voorjaarsbollen weg halen, hiermee voorkomen we dat de bol energie gaat steken in het vormen van zaad en dus alle energie opslaat om volgend jaar weer mooi te kunnen bloeien.

Belangrijk is ook dat we het blad van de bollen laten afsterven en niet afknippen, het blad maakt nu namelijk nog voedingsstoffen aan voor het volgend jaar.

Snoei de heesters die vroeg in het voorjaar bloeien

De heesters die al vroeg in het voorjaar hebben gebloeid die hebben hun bloemknoppen in het najaar aangelegd op het nieuwe hout dat dit jaar is gevormd.

Deze heesters zoals de Forsythia, Kerria, Ribes, Prunus triloba en de winterjasmijn die gaan we nu na de bloei snoeien. De meeste voorjaars bloeiende heesters moeten we jong houden door af en toe een oude tak er uit weg te snoeien, hierdoor blijft de heester jong, overzichtelijk en blijft deze goed bloeien.

Bij de Prunus triloba snoeien we alle takken weg tot op enkele centimeters van de stam zodat deze weer nieuwe takken zal gaan vormen waar hij weer volgend voorjaar op zal bloeien.

Snoei de klimplanten die vroeg in het voorjaar gebloeid hebben

De klimplanten die nu al gebloeid hebben die hebben hun bloemknoppen aangelegd in het najaar op het hout dat dat jaar gevormd is. Als we deze klimmers zoals de Jasminum nudiflorum nu niet gaan snoeien dan krijgen ze veel oud hout en zal er op den duur veel dood hout gaan komen in de plant.

We snoeien alle zijtakken op de hoofdtak terug tot op enkele centimeters zodat er weer voldoende nieuw hout in de plant komt waarop deze weer zal gaan bloeien.

Plant de eenjarigen

Als we kale plekken in de borders van de tuin hebben of als we een paar potten op willen vullen, dan is het nu de tijd om eenjarigen te gaan planten.

Eenjarigen zijn er in vele soorten en maten en in elke kleur die we maar wensen, hierdoor zijn deze planten een belangrijke aanvulling in de tuin.

In de border moeten we uitkijken dat de kleuren en de vaak uitbundige bloei niet gaat vloeken met de rest van de border, daarom is het aan te raden om de bloemkleur een beetje neutraal te houden. In de potten is het daar tegen vaak wel mooi om een pot er uit te laten springen door fellere bloemkleuren te gebruiken, zorg er alleen wel voor dat de kleuren bij elkaar passen, geen fel geel bij fel rose dus.

Snoei de snel groeiende hagen zoals de Liguster nu voor het eerst

Ligusterhagen kunnen we het beste nu al voor de eerste keer gaan knippen, doordat de Liguster zo snel groeit verliest de haag ook snel haar strakke vorm en om te voorkomen dat de haag gaat uitzakken gaan we deze nu al knippen.

Bij het knippen van de haag werken we altijd van onder naar boven, hiermee voorkomen we dat er knipsel valt op de onderste nog te knippen delen. De haag zal onder ook breder moeten zijn dan boven, zodat het zonlicht ook goed de onderkant van de haag kan bereiken, kan dit niet dan kunnen er onder in de haag kale plekken ontstaan door lichtgebrek.

Om de juiste en rechte hoogte te bepalen kan het makkelijk zijn om een lijntje te spannen, zorg er wel voor dat dit lijntje goed ondersteunt wordt en niet door zakt anders hebben we nog een scheve bovenkant.

De ligusterhaag zal om de zes weken opnieuw geknipt moeten worden, doordat we de haag vaker knippen zullen de slapende ogen van de takken geactiveerd worden en krijgen we uiteindelijk een mooie, dichte en frisse haag.

Met het snoeien van de andere hagen wachten we nog even een maandje.

Scheur nu de vaste planten die reeds gebloeid hebben

Vaste planten die reeds gebloeid hebben gaan we nu scheuren. Deze vaste planten zoals de Doronicum, Brunnera, Pulmonaria en de Tiarella hebben nu nieuwe scheuten gevormd welke we goed kunnen scheuren. Door ze nu te scheuren hebben ze een heel jaar de tijd om aan te wortelen en al verder uit te groeien en zijn ze volgend voorjaar klaar om weer geweldig te gaan bloeien.

We halen eerst deze planten uit de grond en gaan dan de delen selecteren die we willen gaan hergebruiken, de jongste en groeikrachtigste delen zitten altijd aan de buitenkant van de pol.

Voordat we deze delen gaan planten spitten we eerst de grond goed los en eventueel verbeteren we nog de grond door er een organische bemesting door heen te verwerken.

De grond is daarna klaar om te beplanten, we houden nog even in de gaten dat de grond voldoende vochtig blijft zodat de plantjes weer snel kunnen aan wortelen.

Verwijder het wild bij de rozen

Verreweg de meeste rozen zijn geoculeerd op een onderstam, deze onderstam is dus eigenlijk van een andere roos en moet de oculatie van voeding voorzien zodat deze uitbundig kan gaan bloeien. Vaak zien we bij rozen dan ook dat deze onderstam zelf ook begint uit te lopen, dit opschot noemen we het wild van de roos of te wel de wilde scheut. Deze wilde scheut groeit harder dan de rest van de roos, heeft vaak meer stekels op de takken zitten en heeft meestal zeven kleine blaadjes.

De wilde scheut ontstaat meestal omdat er wortels zijn beschadigd, de oculatie aan het afsterven is of omdat de roos het niet goed naar haar zin heeft op zijn plantplaats.

Een wilde scheut groeit nooit aan de plant, hij komt altijd langs de rozenstam uit de grond omhoog.

Deze scheut weg snoeien heeft weinig zin en leidt er meestal toe dat er alleen nog maar meer wilde scheuten komen, we moeten de scheut vrij graven en deze rigoureus van de wortel proberen af te trekken, alleen zo kunnen we er vanaf komen.

Ondersteun de pioenroos en de oosterse papaver

De pioenroos en de oosterse papaver zijn nu hard aan het groeien en de bloemknoppen worden al gevormd, bij wind en regen zijn deze topzware vaste planten dan ook gevoelig.

Om te voorkomen dat ze omvallen af afbreken gaan we ze nu ondersteunen.

Bij de pioenroos is het het makkelijkst om rondom de plant een ring van schapengaas te maken, de plant kan er door heen groeien en vindt steun aan de mazen van het gaas.

De oosterse papaver ondersteunen we door er een ring om heen aan te brengen.

Doordat deze planten nog volop groeien zal dit ondersteuning materiaal snel overgroeit zijn en zien we er ook weinig meer van zodat we kunnen genieten van de vele, grote bloemen.

Snoei de krentenboom {Amelanchier}

De krentenboom is nu zo goed als uitgebloeid, om te voorkomen dat de struik maar blijft groeien in de hoogte en de breedte gaan we deze nu snoeien.

We kunnen de struik verjongen door een enkele dikke tak in zijn geheel weg te nemen of we halen de hoogte er uit door de top uit de tak te halen.

Zorg er wel voor dat we de vorm van de struik in de gaten houden want wat weg is gesnoeid kunnen we er niet meer aanplakken.

Knip de Alyssum, Arabis en de Aubrieta terug

Deze vaak hangende of kruipende vaste planten hebben hun bloeitijd gehad en gaan nu vooral groeien, meestal worden ze dan vanuit het hart van de plant kaal, dit is een minder fraai gezicht. Als we deze nu tot aan de grond terug gaan knippen zal de plant nieuwe scheuten gaan maken waardoor we volgend jaar weer een compacte, rijk bloeiende plant in de tuin hebben.

Snoei de Clematis montana

Na de bloei gaan we deze krachtig groeiende plant snoeien. Als deze plant de ruimte heeft dan hoeven we er weinig aan te snoeien en kunnen we genieten van de vele bloemen, maar als we maar een beperkte ruimte hebben voor deze Clematis dan zullen we hem toch in toom moeten houden. Door de vele takken kan het lastig zijn om te bepalen welke tak waar heen gaat, maar we kunnen elke tak tot de gewenste lengte terug snoeien om zo de plant op haar plaats te houden. Tijdens de snoeibeurt verwijderen we ook net als bij alle andere planten het dode, zieke en beschadigde hout uit de plant. Door de plant terug te snoeien stimuleren we ook de vorming van jonge scheuten waar deze dan volgend jaar weer op zal bloeien.

Maak een onkruidronde

Een klusje dat elke keer weer terug komt in de tuin is het verwijderen van onkruid. Een onkruid is een plant die op een plaats voorkomt waar hij ongewenst is, om te voorkomen dat deze daar toch gaan groeien zullen we regelmatig een ronde door de tuin moeten maken.

Het is belangrijk meteen in het voorjaar te beginnen met het weg halen van onkruid. Op deze manier wordt zaadvorming bij het onkruid voorkomen, dit is dan de eerste winst.

De tuin onkruid vrij houden kunnen we ook doen door het aardoppervlak zo veel mogelijk te bedekken met planten, waar planten groeien komt geen licht op de bodem en zal dus geen onkruid groeien. We kunnen ook de aarde bedekken met een mulch laag van bijvoorbeeld cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, hierdoor zal er ook minder onkruid opkomen en hebben de planten bovendien ook extra bescherming in droge periodes omdat deze mulch laag vocht vast houdt.

Meestal zullen we echter het onkruid handmatig moeten bestrijden. Op warme dagen kunnen we de schoffel pakken en de border schoffelen, het onkruid zal dan vanzelf verdrogen. Als de grond nog vochtig is dan zullen we het onkruid er af moeten harken omdat het anders gewoon weer aan zal groeien. Als we beginnen met schoffelen dan zullen we dit ook regelmatig moeten doen omdat we hierdoor ook vers zaad naar boven halen wat vervolgens weer zal gaan ontkiemen.

Natuurlijk kunnen we ook gebruik maken van chemische middelen, dit kunnen we gebruiken om onkruidgroei op de bestrating tegen te gaan, dus niet tussen de beplanting.

Hoe we het dus ook bekijken, werk blijven we altijd houden met het onkruid.

Bestrijd het onkruid in het gazon

Een mooi en strak gazon bepaald voor een groot deel het beeld van de tuin, het zal een rustpunt zijn. Na enige tijd komt er echter vaak onkruid in het gazon wat dit rustige beeld gaat verstoren.

Onkruiden zoals boterbloem, madelief, paardebloem en klaver kunnen zich snel verspreidden in het gazon. Dit is een mooie maand om dit aan te gaan pakken.

Helaas zijn deze onkruiden alleen effectief te bestrijden met een chemische onkruidbestrijding.

Het gazon moet minimaal een jaar oud zijn en een week voor de bespuiting en een week na de bespuiting mag het gras niet gemaaid zijn.

We gaan spuiten op een bewolkte dag en het gazon moet droog zijn zodat het middel sneller wordt opgenomen, na de bespuiting moet het nog zo’n 4 uur droog zijn wil het middel effectief genoeg zijn.

Tijdens het spuiten kijken we uit dat we niet te dicht bij andere planten in de buurt komen want ook deze kunnen er schade van ondervinden.

Bemest het gazon

Het gras van ons gazon is inmiddels al weer goed aan het groeien en wordt regelmatig gemaaid. Meestal wordt dit afgemaaide gras opgevangen in een bak en afgevoerd, hiermee onttrekken we voeding aan het gazon.

Bemesten van uw gazon is iets wat vaak onderschat wordt. Echter het gras goed aan de groei houden voorkomt later problemen. Als het gras niet goed groeit ontstaan er kale plekken en krijgen onkruiden en mos de overhand.

Een gazon moet dus regelmatig voorzien worden van voeding. Eens in de 5 weken strooien we vanaf nu daarom NPK 12-10-18 over het gazon, dit is een kunstmest die bestaat uit 12% Stikstof (N), 10%fosfaat (P) en 18% kali (K). We gebruiken dan ongeveer 5 kg per 100m2 en strooien dit zodra er regen wordt verwacht of we zetten daarna de beregening een tijdje aan. Deze bemesting geeft gedurende 5 weken voldoende voeding aan het gazon en zal daarna weer aangevuld moeten worden.

Snoei de Ilex crenata voor de eerste keer in dit jaar.

Om de Ilex hagen en snoeivormen mooi strak te houden moeten we ze twee maal per jaar snoeien, dit gaan we nu aan het einde van de maand voor de eerste keer doen.

We gaan de Ilex het liefst knippen als het bewolkt weer is om verbrandingsverschijnselen te voorkomen, mocht er na het knippen toch ineens de zon fel doorbreken besproei de Ilex dan om de zo te beschermen tegen uitdroging van de verse snoeiwondjes.

We kunnen de Ilex knippen met een elektrische heggenschaar of een hand heggenschaar, het belangrijkste is dat het gereedschap goed scherp is, want dit geeft minder bladschade dus ook minder bruine blaadjes.

Let er op dat je bij het snoeien van de haagjes eerst de zijkanten snoeit en werkt van onder naar boven, anders blijft het snoeiafval van boven hangen op de onderste takjes en snoei je de zijkanten niet recht.

Bestrijd de slakken

We hebben er vaak allemaal last van, slakken, ze blijven lastig.

De beste manier om zo min mogelijk last te hebben van slakken is om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk onkruid in je borders hebt. Hoe minder onkruid, hoe minder slakken!

het blad van de Hosta planten zit vol met gaten en van veel gezaaide planten staan alleen de steeltjes nog overeind, slakken kunnen behoorlijk veel zichtbare schade geven.

De makkelijkste manier om slakken te bestrijden is om een goed werkend ecosysteem in je tuin te hebben.

Een vijver hebben zorgt er vaak al voor dat slakken weinig kans krijgen, kikkers en padden houden er namelijk van.

Een andere goed werkende natuurlijke bestrijding is er voor te zorgen dat vogels graag in uw tuin komen, heggen, bomen en struiken en een gazon lokken merels, lijsters en egels naar uw tuin en deze eten maar wat graag de slakken uit uw tuin op.

Als we planten in onze potten willen beschermen dan kunnen we dit doen door kopertape rondom de pot te bevestigen, slakken kruipen hier niet graag over heen omdat ze dan een licht schokje krijgen.

Verder houden slakken niet van puntige, scherpe voorwerpen zoals kattenbakgrit, kapotte eierschalen en koffieprut, strooi deze dus rondom de planten die we willen beschermen.

Wat we ook bedenken geef de bestrijding van slakken nu prioriteit.

 

DE BUXUSMOT WORDT WEER ACTIEF.

Nadat we twee drogere zomers gehad hadden dachten we dat we van de Buxus Schimmel af waren en toen verscheen daar ineens de buxusmot.

Deze buxusmot is een motten soort die oorspronkelijk uit China komt en die waarschijnlijk al rond 2005 Europa is binnengekomen, door onze warmer klimaat kan deze buxusmot hier goed overleven en zorgt deze voor grote schade in onze buxushagen.

Sinds 2015 zien we de Buxusmot vanuit limburg omhoog Nederland in trekken en in 2021 kunnen we zeggen dat deze ook in Friesland en Groningen is gearriveerd.

Het vrouwtje van de buxusmot die legt eieren aan de onderkant van de bladeren, hier komen kleine rupsjes uit die meteen beginnen te eten aan de buxus bladeren waardoor ze ook erg snel groeien en zo kunnen verpoppen tot de bekende buxusmot. Deze cyclus herhaalt zich twee tot drie keer per jaar.

De rupsen zijn goed waar te nemen en de schade herken je makkelijk door de spinsels in de takken en de vraat die onder aan het haagje op de grond ligt.

Het is een hardnekkige plaag die zich lang aanhoudt en die zich elk jaar weer blijft herhalen.

Bestrijding van de rups is mogelijk maar erg moeilijk, u moet over engelengeduld beschikken en er elke dag tijd voor vrij maken.

Het bespuiten met een bestrijdingsmiddel heeft wel effect maar u zal elke rups moeten raken aangezien het bestrijdingsmiddel een contactmiddel is, tevens zal u dit gedurende het jaar bij iedere cyclus moeten herhalen. Helaas doden deze insecticiden ook de nuttige insecten zoals bijvoorbeeld de bijen. 

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers