ma - vrij 08:30 - 18:00
06 440 024 25
Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

November

Snoei al de afstervende plantendelen uit de vijver weg

De planten in de vijvermandjes en de waterlelies gaan nu aan het einde van het seizoen afsterven. Om te voorkomen dat deze plantendelen gaan rotten in de vijver gaan we deze delen nu weg snoeien. Dit gaan we doen, omdat als de plantendelen gaan rotten en er komt ijs op de vijver dan kunnen de vrij komende gassen niet weg, welke slecht zijn voor de vijverwater en de vissen.

Scheur de vaste planten en plant nu de nieuwe planten

Het najaar is weer aangebroken en het is nu de beste tijd om vaste planten te scheuren, planten te verplanten en om planten bij te planten. Als we de vaste planten gaan scheuren dan proberen we dit met de hand te doen om schade aan de wortels te voorkomen. Lukt dit niet dan kunnen we de plant uit elkaar duwen, door twee rieken tegen elkaar te duwen. Bij het verplanten van een plant zorgen we ervoor dat de kluit groot genoeg is en dat we niet teveel wortels eraf steken. Bij nieuwe planten is het van belang dat we het plantgat groot genoeg maken en dat de plant diep genoeg komt te staan. Na deze werkzaamheden zorgen we ervoor dat de plant niet uit kan drogen door de grond gelijk vochtig te maken. Doordat de grond nu nog op temperatuur is zullen de planten nog voor de winter aanwortelen en zijn klaar om in het voorjaar uit te lopen.

Breng een net over de vijver aan

Het is herfst en de bomen laten hun bladeren vallen, daarom gaan we nadat we de vijverplanten hebben terug gesnoeid een net over de vijver aanbrengen. Het net dat spannen we goed strak over de vijver heen, zodat het net niet het vijverwater kan raken en het blad op vangt dat anders in de vijver zal vallen. Het net dat zullen we af en toe leeg moeten maken, omdat het anders te zwaar wordt en toch nog in aanmerking zal komen met het water.

Snoei niet tijdens de vorstperiodes

De winter is een goede tijd om te gaan snoeien, echter niet wanneer het vriest. Als we gaan snoeien met vorst, kan de plant invriezen of uitdrogen, waardoor een gedeelte van de plant dood kan gaan of zelfs de hele plant dood kan gaan.

Snoei de leibomen in vorm

De leibomen zoals de leilinde en de dakplantaan zijn wild uitgegroeid met vele lange takken om de vorm er weer in te brengen gaan we deze snoeien. Zodra het blad van de bomen is kunnen we de leilinde of de dakplataan gaan snoeien, dit kunnen we vanaf nu doen tot eind februari. Let er wel op dat het niet vriest anders kan dit schade geven aan de boom.

De boom heeft een aantal dikkere hoofdtakken, de zogenaamde leggers, alle nieuwe scheuten hierop snoeien we terug tot 2 a 3 ogen, zodat de boom weer goed in vorm zit en klaar is om in het voorjaar weer uit te lopen.

Nadat we de boom hebben gesnoeid controleren we ook nog even of dat de draden waarmee de takken worden geleid niet aan het ingroeien zijn in de tak, dit zou namelijk de sapstroom afremmen en uiteindelijk zal de tak er door afsterven.

Als er takken aangebonden moeten worden kunnen we het beste bindbuis gebruiken, dit is een plastieken touw dat mee groeit met de dikte van de tak en dus niet in zal groeien.

Aanplanten bomen en heesters

Alles wat in een container of pot wordt gekocht kan het hele jaar geplant worden, echter veel (grotere) planten worden met een kluit geleverd in de herfst en deze gaan we nu planten als er geen vorst wordt verwacht. Het begin van dit plantseizoen wordt gemarkeerd door het vallen van het blad. Dat is namelijk het teken dat de boom of heester in winterrust gaat, de periode waarin hij het minst last heeft van de verhuizing van de kwekerij naar uw tuin.

Maak voor het planten van een boom of heester een ruim plantgat. Maak onderin de grond wat losser en verbeter hem door er potgrond door heen te mengen.Vervolgens zetten we de plant met de nog ingepakte kluit in het plantgat om te kijken of hij straks even diep komt als hij op de kwekerij stond; dat kunt u zien aan de groenverkleuring op de stam.
We draaien de boom of heester een beetje, zodat hij op zijn mooist uitkomt. Verwijder nu het gaas of de juten lap; lukt dat niet goed, knip dan zoveel mogelijk weg zodat de wortels onbelemmerd uit kunnen groeien.
Maak bij de boom,op een plek waar geen wortels zitten, met bijvoorbeeld een grondboor een gat in de grond waarin u de steunpaal plaatst.
Als laatste vullen we het plantgat op met de uitgegraven grond vermengd met potgrond. Druk de aarde rondom met uw voet stevig aan en giet royaal zodat de grond goed rond de wortels spoelt. Zet een boom met boomband in een ruime lus aan de paal vast.
De boom of heester is er nu klaar voor om in het voorjaar te gaan groeien.

Bescherm de niet winterharde planten in de tuin

Sommige planten zijn in Nederland niet geheel winterhard en zullen we, nu er kans is op strenge nachtvorst moeten beschermen willen we er zeker van zijn dat ze de winter overleven. Deze planten zoals de vuurwerkplant (Dictamnus) en de tuinfuchsia gaan we ook inpakken met stro of met turfmolm.

Door deze maatregelen hebben de planten meer kans om de winter te overleven.

Breng organische mest in de grond

We gaan nu organische mest in de grond brengen. Organische mest geeft niet zoveel voeding als kunstmest geeft, maar het heeft wel andere grote voordelen.

Het verbeterd namelijk de grondstructuur en de grond zal beter vocht vast kunnen houden, hierdoor zal de plant beter kunnen wortelen in de grond en dus ook beter groeien. We hebben verschillende soorten mest bijvoorbeeld compost, champignonnenmest en stalmest. Bij het opbrengen van de mest zorgen we ervoor dat deze niet op of tegen de plant komt te liggen, omdat deze dan zou kunnen verbranden.

De organische mest die spitten we met een spitriek onder de grond, dit doen we niet met een steekschop, omdat we daarmee teveel wortels zouden beschadigen.

Spit de border in de tuin

Mochten we in de tuin een zwaardere grond hebben zoals klei grond, dan gaan we nu de border spitten. Door de zwaardere grond nu voor de winter te spitten komt deze los op de grond te liggen en kan de vorst er over heen komen. Door de vorst vriest de klei fijn en hebben we in het voorjaar een grond die beter te bewerken is.

Deze spit beurt kunnen gaan we uitvoeren samen met een organische bemesting zodat we ook extra voeding aan de grond toevoegen. Organische mest geeft niet zoveel voeding als kunstmest geeft, maar het heeft wel andere grote voordelen.

Het verbeterd namelijk de grondstructuur en de grond zal beter vocht vast kunnen houden, hierdoor zal de plant beter kunnen wortelen in de grond en dus ook beter groeien. We hebben verschillende soorten mest bijvoorbeeld compost, champignonnenmest en stalmest. Bij het opbrengen van de mest zorgen we ervoor dat deze niet op of tegen de plant komt te liggen, omdat deze dan zou kunnen verbranden.

Snoei de rozen voor de helft terug

Na de eerste nachtvorst is de roos uit gebloeid, om de roos beter tegen vorst te beschermen gaan we deze nu voor de helft terug snoeien.

De roos die heeft aan de grond een oculeerplaats waar vanuit de takken de hoogte in groeien, de rozenstruik vangt behoorlijk wat wind en al deze kracht komt terecht onder bij deze oculeerplaats. Vaak zien we dan dat de roos door de wind mee beweegt en dat er onder rond de oculeerplaats een rond gat ontstaat in de grond, als er nu in de winter een periode van neerslag komt gevolgd door vorst dan gaat dit op deze plaats schade geven aan de roos of vriest deze dood.

Door de struik nu voor de helft terug te snoeien is de plant minder vatbaar voor de wind en beschermen we deze zo dus ook tegen de vorst.

Snoei de Lavatera en de vlinderstruik terug

De vlinderstruik {Buddleja} en de Lavatera zijn al lang uitgebloeid en gaan nu de winter in. Beide soorten zijn enig zins vorstgevoelig en deze gaan we daarom nu ook beschermen. De takken van deze struiken komen vanuit een plaats uit de grond en gaan behoorlijk de hoogte in, hierdoor is de plant ook vatbaar voor de wind en dit kan juist zorgen voor schade door vorst.

Door de wind beweegt de plant mee in de grond en ontstaat er rondom de takken een gat in de grond, als er nu in de winter een periode van neerslag komt gevolgd door vorst dan blijft er op deze plaats water staan dat bevriest en geeft dit vorstschade aan de plant.

Door nu de struik een eind terug te snoeien zal de plant minder vatbaar zijn voor de wind en beschermen we deze zo dus ook tegen de vorst. In het voorjaar snoeien we de vlinderstruik en de Lavatera dan terug tot de juiste plaats.

Na de eerste nachtvorst kunnen de Dahlia's uit de grond

Na de eerste nachtvorst zullen de bladeren van de Dahlia's donker verkleurd zijn, het is nu de tijd om de Dahlia's te gaan rooien. Eerst snoeien we de takken terug tot zo'n 15 cm, dan graven we de knollen uit de grond en maken we deze goed schoon. Dan hangen we de knollen een paar weken te drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Hierna leggen we de knollen in een doos met turfmolm en zetten we deze donker weg. In de winter controleren we regelmatig of dat er geen meeldauw of rot op de knollen komt. Gebeurd dit wel dan snijden we dit van de knol of gooien we de desbetreffende knol weg.

Plant de voorjaars bloeiende bollen

Door nu de bollen te gaan planten kunnen we de tuin in het voorjaar wanneer de tuin nog kaal is behoorlijk op fleuren door de fraaie kleuren en bloeiwijze's van de tulpen, narcissen,hyacinten, blauwe druifjes, krokussen en sneeuwklokjes de bollen die we nu uitgekozen hebben die gaan we op een diepte planten die 2 a 3 keer de bolhoogte is en zo dat de groeipunt naar boven staat gericht. Ook zorgen we ervoor dat we de bollen niet in een rondje of vierkantje planten,maar dat het er natuurlijk uit zal zien.

Verwijder afgevallen blad van de bodemdekkers en het gazon

Op sommige plaatsen kan afgevallen blad geen kwaad, in de borders geeft het bescherming aan de planten tegen vorst en is het voeding voor de grond. Als we de bladeren op de bodembedekkers en op het gazon laten liggen, dan gaat dit problemen geven, omdat dan de planten of het gras kan verstikken, omdat er geen lucht meer bij kan en omdat het geen licht meer krijgt. Daarom halen we nu al het blad weg bij de bodembedekkers en het gazon, zodat ook deze de winter zal overleven.

Het beste is om de vaste planten niet terug te knippen

Het beste voor de vaste planten is dat we deze in het najaar nog niet terug snoeien, maar dat we dit in het voorjaar doen. Het blad van de vaste planten geeft namelijk bescherming tegen vorst en is tevens een plaats waar insecten kunnen overwinteren en waar vogels hun voedsel kunnen vinden.

Bovendien geven sommige vaste planten zoals Astilbe, Acanthus en diverse grassoorten fraaie bloemen of vruchtdozen die ook 's winters mooi afsteken.

Haal de pomp uit de vijver

Nu november tegen zijn eind loopt gaan we ook de vijverpomp uit de vijver halen, dit omdat deze anders de kans loopt om kapot te vriezen. De pomp die maken we goed schoon en vervangen we de eventueel versleten onderdelen.

Haal de potten naar binnen

Niet alle potten die kunnen tegen vorst, omdat er water in kan blijven staan, daarom gaan we deze dan ook naar binnen halen. We maken ze schoon en zetten ze weg, zodat we ze in het voorjaar weer kunnen vullen met planten. Als we een regenton hebben dan maken we deze ook leeg, zodat deze ook niet kapot kan vriezen.

Sluit de brandkranen en sproeisystemen af en laat ze leeg lopen

Om te voorkomen dat buitenkranen en sproeisystemen kapot vriezen, gaan we deze afsluiten. Belangrijk is dat we ook leeg laten lopen, omdat ze anders alsnog kapot kunnen vriezen.

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers