ma - vrij 08:30 - 18:00
06 440 024 25
Eindsestraat 3, 6612 AJ Nederasselt

Oktober

Dun de zuurstofplanten in de vijver

Als we de zuurstofplanten in de vijver dit jaar nog niet hebben uitgedund dan gaan we dit nu doen. Zuurstofplanten die kunnen hard groeien en daarom is het nodig dat we af en toe een gedeelte uit de vijver halen. We halen maximaal een derde deel van de planten uit de vijver en niet meer, omdat we dan de kans lopen dat het evenwicht uit de vijver halen waardoor er sterke algengroei kan optreden in het voorjaar.

Scheur de vijverplanten

De vijverplanten die we in mandjes in de vijver hebben staan die groeien ook door, als de wortels uitbundig uit het mandje groeien dan gaan we de plant scheuren. We halen de plant uit het mandje en scheuren de plant met de hand in twee of drie delen waarvan we een deel in verse vijver aarde terugplanten in het mandje.

We strooien het mandje af met een laag vijvergrind om uitspoelen van de grond te voorkomen. Door het scheuren van de plant hebben de wortels weer volop de ruimte op te blijven groeien en zal de plant sterk blijven.

Bemest het gazon

We gaan er nu voor zorgen dat het gazon sterk de winter in gaat, door het geven van gazonmest met ijzer. Bij de vorige bemesting hebben we het percentage stikstof (N) hoog gehouden, omdat dit de groei stimuleert. Nu zorgen we ervoor dat het gazon sterker wordt en vullen we de bemesting aan door er ijzer aan toe te voegen. Deze meststof gaan we kant en klaar halen, wanneer we deze gelijkmatig over het gazon verdelen, wanneer er regen wordt verwacht. Door nu een bemesting te geven zal het gazon, door de fosfor en kalium sterker worden, terwijl het ijzer het gazon mooi groen laat kleuren.

Het gazon is nu klaar om sterk de winter in te gaan.

Scheur de vaste planten en plant nu de nieuwe planten

Het najaar is weer aangebroken en het is nu de beste tijd om vaste planten te scheuren, planten te verplanten en om planten bij te planten. Als we de vaste planten gaan scheuren dan proberen we dit met de hand te doen om schade aan de wortels te voorkomen. Lukt dit niet dan kunnen we de plant uit elkaar duwen, door twee rieken tegen elkaar te duwen. Bij het verplanten van een plant zorgen we ervoor dat de kluit groot genoeg is en dat we niet teveel wortels eraf steken. Bij nieuwe planten is het van belang dat we het plantgat groot genoeg maken en dat de plant diep genoeg komt te staan. Na deze werkzaamheden zorgen we ervoor dat de plant niet uit kan drogen door de grond gelijk vochtig te maken. Doordat de grond nu nog op temperatuur is zullen de planten nog voor de winter aanwortelen en zijn klaar om in het voorjaar uit te lopen.

Plant de voorjaars bloeiende bollen

Door nu de bollen te gaan planten kunnen we de tuin in het voorjaar wanneer de tuin nog kaal is behoorlijk opfleurendoor de fraaie kleuren en bloeiwijze's van de tulpen, narcissen,hyacinten, blauwe druifjes, krokussen en sneeuwklokjes de bollen die we nu uitgekozen hebben die gaan we op een diepte planten die 2 a 3 keer de bolhoogte is en zo dat de groeipunt naar boven staat gericht. Ook zorgen we ervoor dat we de bollen niet in een rondje of vierkantje planten,maar dat het er natuurlijk uit zal zien.

Haal de kuipplanten naar binnen

Het is eind oktober en de kans op nachtvorst zal gaan toenemen, daarom gaan we de kuipplanten naar binnen halen. Voordat we de plant naar binnen halen, zorgen we ervoor dat de plant schoon is, dit houdt in dat we afgevallen of verdord blad weg halen en dat we eventuele zieke takken weg snoeien. Eenmaal binnen op de overwinterplaats is het belangrijk dat het temperatuurverschil niet groot is, zodat de plant kan wennen aan zijn nieuwe plaats.

Geef de vissen extra voer

De winter is in aantocht en de vissen in de vijver gaan nu vetreserves aanleggen, zodat ze in de winter zo weinig mogelijk energie hoeven te steken in het vinden van voedsel. Door de vissen vanaf nu een beetje extra te voeren gaan de vissen sterk de winter in.

Maak een onkruidronde

Een klusje dat elke keer weer terug komt in de tuin is het verwijderen van onkruid. Een onkruid is een plant die op een plaats voorkomt waar hij ongewenst is, om te voorkomen dat deze daar toch gaan groeien zullen we regelmatig een ronde door de tuin moeten maken. Het is belangrijk meteen in het voorjaar te beginnen met het weg halen van onkruid. Op deze manier wordt zaadvorming bij het onkruid voorkomen, dit is dan de eerste winst.

De tuin onkruid vrij houden kunnen we ook doen door het aardoppervlak zo veel mogelijk te bedekken met planten, waar planten groeien komt geen licht op de bodem en zal dus geen onkruid groeien. We kunnen ook de aarde bedekken met een mulch laag van bijvoorbeeld cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, hierdoor zal er ook minder onkruid opkomen en hebben de planten bovendien ook extra bescherming in droge periodes omdat deze mulch laag vocht vast houdt.

Meestal zullen we echter het onkruid handmatig moeten bestrijden. Op warme dagen kunnen we de schoffel pakken en de border schoffelen, het onkruid zal dan vanzelf verdrogen. Als de grond nog vochtig is dan zullen we het onkruid er af moeten harken omdat het anders gewoon weer aan zal groeien. Als we beginnen met schoffelen dan zullen we dit ook regelmatig moeten doen omdat we hierdoor ook vers zaad naar boven halen wat vervolgens weer zal gaan ontkiemen.

Natuurlijk kunnen we ook gebruik maken van chemische middelen, dit kunnen we gebruiken om onkruidgroei op de bestrating tegen te gaan, dus niet tussen de beplanting.

Hoe we het dus ook bekijken, werk blijven we altijd houden met het onkruid.

Direct uw buxus-vervanger? Bekijk de webshop of neem contact op met een van onze kwekers