Het is nu begin september en we gaan nu de hagen voor de tweede keer knippen. We gaan de hagen nu knippen, zodat de nog nieuw te vormen scheutjes worden afgehard om sterk de winter in te gaan.
We blijven de haag terug knippen tot op het oude hout om te voorkomen, dat de haag als maar breder en breder wordt. We gaan snoeien bij bewolkt weer en niet in de volle zon en we zorgen ervoor dat de haag breder is dan boven. Na het knippen is de haag weer strak en zal deze mooi de winter in gaan.
Om de Buxus hagen en snoeivormen mooi strak te houden moeten we ze twee maal per jaar snoeien, nadat we dit al eind mei, begin juni voor de eerste keer hebben gedaan gaan we dit nu begin september voor de tweede keer doen.
We gaan de Buxus het liefst knippen als het bewolkt weer is om verbrandingsverschijnselen te voorkomen, mocht er na het knippen toch ineens de zon fel doorbreken besproei de buxus dan om de zo te beschermen tegen uitdroging van de verse snoeiwondjes.
We kunnen de Buxus knippen met een elektrische heggenschaar of een hand heggenschaar, het belangrijkste is dat het gereedschap goed scherp is, want dit geeft minder bladschade dus ook minder bruine blaadjes.
Let er op dat je bij het snoeien van de haagjes eerst de zijkanten snoeit en werkt van onder naar boven, anders blijft het snoeiafval van boven hangen op de onderste takjes en snoei je de zijkanten niet recht.
Het is nu de beste tijd om het gazon te gaan verticuteren, dit is omdat de grond nog warm is en de grasmat dus sneller hersteld. Bij het verticuteren halen we het eventuele aanwezige mos weg en de viltlaag. Dit is de laag op de grond waar organisch materiaal als bijvoorbeeld afgemaaid gras ligt. We gaan verticuteren op een bewolkte dag en niet in de volle zon om eventuele schade aan het gras te voorkomen.
Als we last hebben van de mos in het gazon dan zullen we dit eerst moeten doden door ijzersulfaat of te wel mos-doder over het gazon te strooien. Zodra het mos donker is verkleurd gaan we verticuteren. Als we een klein gazon hebben dan kunnen we dit doen met een grashark, hebben we echter een groot gazon kunnen we dit beter doen met een verticuteermachine die we moeten huren. Dit is immers een behoorlijk zwaar klusje. Na het verticuteren sproeien we het gazon nat, zodat het gazon niet kan uitdrogen en sneller kan herstellen. Als we geveritcuteerd hebben kan er weer lucht in de bovenlaag van het gazon komen waardoor de grasmat er gezonder en beter bij zal komen te liggen.
Nadat we het gazon hebben geverticuteerd gaan we het gazon beluchten. Door dit te doen wordt het gazon minder gevoelig voor droogte, omdat de wortels dieper zullen wortelen en zal het regenwater sneller wegtrekken. Als we een klein gazon hebben dan gaan we beluchten door met een riek vele gaatjes in de grond te steken. Hebben we een groot gazon dan kunnen we beter een machine huren, omdat het nogal een werk is. Nadat we belucht hebben sproeien we het gazon nat, zodat de grasmat sneller hersteld.
Als we de kale of slechte stukken in ons gazon, hebben dan gaan we deze nu grond nog op temperatuur is herstellen. We kijken eerst of we een speelgazon of een siergazon hebben , waarna we het graszaad gaan halen. Eerst maken we de grond los en harken we het graszaad er tussendoor. Na het inzaaien maken we de grond vochtig en houden het ongeveer twee weken vochtig zodat het graszaad goed kan ontkiemen. Bij het kopen van het graszaad moeten we wel weten of dat we een speelgazon of een siergazon hebben, de samenstelling van deze soorten is namelijk anders. Siergazon bestaat uit de fijnere, vaak mooiere grassoorten en speelgazon bestaat uit de sterkere grassoorten die ook goed tegen betreding kunnen.
Een klusje dat elke keer weer terug komt in de tuin is het verwijderen van onkruid. Een onkruid is een plant die op een plaats voorkomt waar hij ongewenst is, om te voorkomen dat deze daar toch gaan groeien zullen we regelmatig een ronde door de tuin moeten maken.
Het is belangrijk meteen in het voorjaar te beginnen met het weg halen van onkruid. Op deze manier wordt zaadvorming bij het onkruid voorkomen, dit is dan de eerste winst.
De tuin onkruid vrij houden kunnen we ook doen door het aardoppervlak zo veel mogelijk te bedekken met planten, waar planten groeien komt geen licht op de bodem en zal dus geen onkruid groeien. We kunnen ook de aarde bedekken met een mulch laag van bijvoorbeeld cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, hierdoor zal er ook minder onkruid opkomen en hebben de planten bovendien ook extra bescherming in droge periodes omdat deze mulch laag vocht vast houdt.
Meestal zullen we echter het onkruid handmatig moeten bestrijden. Op warme dagen kunnen we de schoffel pakken en de border schoffelen, het onkruid zal dan vanzelf verdrogen. Als de grond nog vochtig is dan zullen we het onkruid er af moeten harken omdat het anders gewoon weer aan zal groeien. Als we beginnen met schoffelen dan zullen we dit ook regelmatig moeten doen omdat we hierdoor ook vers zaad naar boven halen wat vervolgens weer zal gaan ontkiemen.
Natuurlijk kunnen we ook gebruik maken van chemische middelen, dit kunnen we gebruiken om onkruidgroei op de bestrating tegen te gaan, dus niet tussen de beplanting. Hoe we het dus ook bekijken, werk blijven we altijd houden met het onkruid.
Het is nu een goede tijd om groen blijvende heesters zoals de Rhododendron, Pieris, Skimmia, Aucuba, Berberis en Cotoneaster te verplanten. Doordat de grond nu nog warm is zal de plant sneller herstellen en nog voor de winter nieuwe haarwortels aanmaken om zo sterk de winter in te gaan. De planten steken we er met een zo groot mogelijke kluit uit de grond en daarbij proberen we zo min mogelijk wortels te beschadigen. Het plantgat waar de plant in komt te staan dient groot genoeg te zijn, zodat de kluit er makkelijk in past. Als we een plant verplanten die graag een zuurdere grond heeft zoals de Rhododendron en de Pieris dan vullen we de grond aan met tuinturf zodat de omstandigheden voor de plant gelijk ideaal zijn.
Na het verplanten trappen we de grond rondom de kluit goed aan en geven we voldoende water. Als de plant in de tuin te groot is om in een keer te verplanten dan gaan we nu het voorbereidend werk doen zodat we deze in het voorjaar kunnen verplanten. Door nu diep met een spade rondom te plant te steken, steken we de wortels door en gaat de plant nieuwe haarworteltjes vormen voor de winter, hierdoor zal de plant zich makkelijker laten verplanten in het voorjaar.
De planten en het gazon gaan zich nu de dagen korter en kouder worden weer voorbereiden op de winter. De groei in de planten wordt minder en de kruidachtige delen van de plant gaan zich verhouten zodat ze minder gevoelig zijn voor de vorst in de winter. Als we nu kunstmest gaan geven blijft de plant groeien en zal deze slap en gevoelig de winter in gaan, daarom geven we vanaf nu geen kunstmest meer.
De enige uitzondering hierop is de herfst bemesting voor het gazon, deze voeren we nog uit omdat hier weinig stikstof in zit en het gazon hierdoor sterk de winter in gaat.
We hebben er vaak allemaal last van, slakken, ze blijven lastig.
De beste manier om zo min mogelijk last te hebben van slakken is om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk onkruid in je borders hebt. Hoe minder onkruid, hoe minder slakken!
het blad van de Hosta planten zit vol met gaten en van veel gezaaide planten staan alleen de steeltjes nog overeind, slakken kunnen behoorlijk veel zichtbare schade geven.
De makkelijkste manier om slakken te bestrijden is om een goed werkend ecosysteem in je tuin te hebben.
Een vijver hebben zorgt er vaak al voor dat slakken weinig kans krijgen, kikkers en padden houden er namelijk van.
Een andere goed werkende natuurlijke bestrijding is er voor te zorgen dat vogels graag in uw tuin komen, heggen, bomen en struiken en een gazon lokken merels, lijsters en egels naar uw tuin en deze eten maar wat graag de slakken uit uw tuin op.
Als we planten in onze potten willen beschermen dan kunnen we dit doen door kopertape rondom de pot te bevestigen, slakken kruipen hier niet graag over heen omdat ze dan een licht schokje krijgen.
Verder houden slakken niet van puntige, scherpe voorwerpen zoals kattenbakgrit, kapotte eierschalen en koffieprut, strooi deze dus rondom de planten die we willen beschermen.
Wat we ook bedenken geef de bestrijding van slakken nu prioriteit.
DE BUXUSMOT WORDT WEER ACTIEF.
Nadat we twee drogere zomers gehad hadden dachten we dat we van de Buxus Schimmel af waren en toen verscheen daar ineens de buxusmot.
Deze buxusmot is een motten soort die oorspronkelijk uit China komt en die waarschijnlijk al rond 2005 Europa is binnengekomen, door onze warmer klimaat kan deze buxusmot hier goed overleven en zorgt deze voor grote schade in onze buxushagen.
Sinds 2015 zien we de Buxusmot vanuit limburg omhoog Nederland in trekken en in 2021 kunnen we zeggen dat deze ook in Friesland en Groningen is gearriveerd.
Het vrouwtje van de buxusmot die legt eieren aan de onderkant van de bladeren, hier komen kleine rupsjes uit die meteen beginnen te eten aan de buxus bladeren waardoor ze ook erg snel groeien en zo kunnen verpoppen tot de bekende buxusmot. Deze cyclus herhaalt zich twee tot drie keer per jaar.
De rupsen zijn goed waar te nemen en de schade herken je makkelijk door de spinsels in de takken en de vraat die onder aan het haagje op de grond ligt.
Het is een hardnekkige plaag die zich lang aanhoudt en die zich elk jaar weer blijft herhalen.
Bestrijding van de rups is mogelijk maar erg moeilijk, u moet over engelengeduld beschikken en er elke dag tijd voor vrij maken.
Het bespuiten met een bestrijdingsmiddel heeft wel effect maar u zal elke rups moeten raken aangezien het bestrijdingsmiddel een contactmiddel is, tevens zal u dit gedurende het jaar bij iedere cyclus moeten herhalen. Helaas doden deze insecticiden ook de nuttige insecten zoals bijvoorbeeld de bijen.