• Winkelmandje

  • VerzendkostenGratis
  • Totaal€ 0,00
  • Afrekenen
Neem contact op 06 440 024 25

Tips en adviezen
Fijn dat jullie meer willen weten over onze mooie Ilex soorten, hieronder een beschrijving van verschillende Ilex vragen.

* Waarom kiezen we massaal voor de Ilex crenata oftewel de Japanse Hulst als vervanger voor de Buxus?

* Welke Ilex soorten raden wij aan om een lage, groenblijvende haag mee te gaan vormen?

* Water geven in droge periodes!

* Hoe planten we de Ilex?

* Sfeerimpressie van ons mooie plantencentrum!

Stel uw vraag via Whatsapp! 06 440 024 25


Waarom kiezen we massaal voor de Ilex crenata oftewel de Japanse Hulst als vervanger voor de Buxus?

Sinds de Buxus aangetast werd door de buxusschimmel en vervolgens ook nog de buxusmot de Buxus ging vervelen heeft er een ware kaalslag plaats gevonden in de Nederlandse tuin.

Veel Buxus worden verwijdert en de mensen willen graag een vergelijkbare plant terug, dat is de Ilex crenata.

De Ilex crenata is groenblijvend en lijkt erg veel op de Buxus. Het onderhoud van de planten is ook vergelijkbaar, met twee snoeibeurten per jaar houd je de haag mooi in vorm.

Groot verschil tussen de planten is wel dat de Buxus graag groeit op een kalkrijke grond en de Ilex zuurminnend is,bij het planten van de Ilex is het dus aan te raden om tuinturf toe te voegen tijdens het planten.
Welke Ilex soorten raden wij aan om een lage, groenblijvende haag mee te gaan vormen?

De Ilex crenata heb je in vele soorten, echter niet iedere soort is geschikt om een laagblijvend haagje mee te maken. Je hebt erg mooie soorten zoals de “Convexa”, “ Green Hedge” en de “Golden Gem” die een mooie aanvulling zijn in de tuin of die uitermate geschikt zijn als bolvorm in de tuin maar die wij niet verkopen als haagplant omdat wij ze daarvoor minder geschikt achten.

De meest gevraagde en verkochte soort in ons assortiment is de Ilex crenata “Caroline Upright”.

Deze plant is wintergroen en heeft van naturen een smalle, compacte opgaande groeivorm waardoor deze soort zeer geschikt is om een haagje mee te vormen. Rond mei/juni bloeit de plant met onopvallende witte bloempjes, omdat de “Caroline Upright” een mannelijke plant is gaan deze struikjes als een van de weinige soorten geen licht giftige besjes krijgen.

Om een mooie haag te krijgen planten we deze soort met 7 stuks op een strekkende meter, willen we de haag meer “body” geven dat planten we er 9 op een strekkende meter en planten we ze kruislings.


japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata

Ilex crenata “Dark Green”

Een andere mooi crenata soort is de “Dark Green”, erg geschikt om een laagblijvende groene haag mee te vormen.

Paleis ‘t Loo koos al in 2013 er voor om al haar buxushagen te vervangen met deze soort.

Rond mei/juni bloeit de plant met onopvallende, witte bloempjes, groot verschil met de “Caroline Upright” is dat deze soort tweehuizig is. Tweehuizig houdt in dat de plant zowel mannelijk als vrouwelijk is waardoor deze soort ook licht giftige besjes gaat krijgen.

Op een strekkende meter planten we van de “Dark Green” 6 stuks of 8 stuks als we de haag meer “body” willen geven.

japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken zijn de schitterende Ilex bollen, aangezien elke tuin een goede afstemming nodig heeft tussen bladverliezend en bladhoudend mogen mag deze snoeivorm in vele tuinen niet ontbreken. Ilex bollen hebben we in vele soorten en maten, behalve de “Caroline Upright” en de “Dark Green” hebben we hier ook erg mooie bollen van van de soorten “Convexa” en “Stokes”.

japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata

Water geven in droge periodes!

In het eerste plantseizoen moeten we de Ilex bij droogte even extra in de gaten houden. We geven de planten dan 1 maal per week extra goed water. Uiteraard is dit een leidraad c.q. advies, wanneer het 40 graden met volle zon is kan de intensiteit van watergeven uiteraard verhoogd worden. We hebben gemerkt dat veel klanten in de plantperiode wel watergeven maar niet voldoende. Het water moet de grond in trekken, zodat de wortels ook gestimuleerd worden het water te volgen en de wortels dieper de grond in gaan trekken, hierdoor is de haag beter bestand tegen eventuele droogte. Naast natuurlijk de zomer, kan ook de winter en het voorjaar erg droog zijn, dit klinkt raar maar met een stramme wind droogt de grond al snel uit.

Hoe planten we de Ilex?

Omdat de Ilex crenata soorten in de tuin zuurminnend zijn hecht de plant er waarde aan dat er tuinturf tijdens het planten wordt toe gevoegd, in het algemeen komt het neer op ongeveer een zak van 40 liter per 3 a 4 strekkende meter.

We graven eerst een ruim plantgat.


japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata

De bodem van het plantgat vermengen we met de tuinturf en met onze duurzame meststof de Ilex allround.

japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata


We zetten de planten in het plantgat, 7 stuks bij een enkele rij en 9 stuks op een meter bij een kruislingse rij en we strooien tuinturf over de overgebleven grond en verspreidden dit gemengd over de kluitjes van de plant.

japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata

We drukken de grond rondom de planten aan en we hebben een mooie, frisse, wintergroene haag in de tuin. Het is raadzaam om de haag vervolgens even "licht" te snoeien, even de topjes of uitstekende takken in te korten. De planten worden zo gestimuleerd om te groeien en krijgen zo een goede groeistart.

japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata

* Sfeerimpressie van ons mooie plantencentrum

japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata


En nog steeds komt er nieuwe voorraad binnen. De beste prijs/kwaliteit verhouding in Nederland!

Bij ons geen gestunt met gekke prijzen maar gewoon een eerlijke prijs voor een mooi product.

Team buxus-vervanger.nl


japanse buxus buxus vervanger buxusvervangers ilex crenata