Hoe de European Accessibility Act 2025 jouw website beïnvloedt

Met de naderende invoering van de European Accessibility Act (EAA) in 2025, staat digitale toegankelijkheid volop in de schijnwerpers. Deze wet vereist dat e-commerce bedrijven hun digitale diensten toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht beperking. 

Valt mijn bedrijf onder de EAA en wat houdt dit in?

Ja, waarschijnlijk wel. De EAA heeft betrekking op een breed scala aan online diensten, waaronder nieuwswebsites, webshops, en meer. Vanaf juni 2025 moet jouw online aanbod toegankelijk zijn volgens de WCAG-richtlijnen, wat betekent dat iedereen, met elke vorm van beperking, jouw diensten kan gebruiken.

Klaar voor 2025: Laat Big Cheese Software je gids zijn

De invoering van de EAA betekent een significante verschuiving in hoe online diensten aangeboden moeten worden. Met Big Cheese Software aan je zijde ben je verzekerd van een soepele overgang naar een volledig toegankelijke online omgeving. Onze experts op het gebied van digitale toegankelijkheid staan klaar om samen met jou:

Een Toegankelijke Website te Creëren: We beginnen met het baseren van je website op de vier principes van WCAG: waarneembaar, bruikbaar, begrijpelijk, en robuust.
Een Inclusieve Ervaring te Bieden: Door rekening te houden met alle soorten beperkingen, zorgen we ervoor dat jouw website een welkomstplek wordt voor iedereen.
Actie te Ondernemen: Van het verstrekken van alternatieve teksten voor afbeeldingen tot het zorgen voor toegankelijke contactmethoden, we ondersteunen je bij elke stap.

Doel van de European Accessibility Act (EAA)

De implementatie van de European Accessibility Act 2025 heeft als doel om digitale toegankelijkheid te garanderen voor een breed scala aan gebruikersgroepen. Dit betekent dat projecten zo moeten worden ontworpen dat ze toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun specifieke behoeften of beperkingen. Hieronder vallen onder andere:

  • Blinden: Mensen die geen visuele informatie kunnen waarnemen en daarom afhankelijk zijn van audiogidsen of brailleleesregels.
  • Doofblinden: Individuen die zowel visuele als auditieve beperkingen ervaren, wat specifieke aanpassingen in navigatie en informatievoorziening vereist.
  • Mensen met een motorische beperking: Gebruikers die moeite hebben met het bedienen van standaard invoerapparaten zoals een muis of toetsenbord, en afhankelijk zijn van alternatieve bedieningsmethoden.
  • Mensen met een verminderd gezichtsvermogen: Personen die visuele content niet duidelijk kunnen zien en baat hebben bij aanpassingen zoals vergroting, hoog contrast en duidelijke lettertypen.
  • Cognitieve beperkingen: Individuen die extra ondersteuning nodig hebben bij het begrijpen of verwerken van informatie, wat vraagt om een heldere, eenvoudige en consistente presentatie van content.
  • Aandachtstekorten: Gebruikers die moeite hebben met lange teksten of complexe navigatie en baat hebben bij een gestroomlijnde, afleidingsvrije omgeving.
  • Kleurenblindheid: Mensen die kleuren niet op de gebruikelijke manier kunnen onderscheiden, wat het belang van goed contrast en niet alleen op kleur gebaseerde indicaties benadrukt.

Door deze groepen specifiek te adresseren, zorg je ervoor dat jouw project toegankelijk en bruikbaar is voor iedereen, in lijn met de aankomende regelgeving en onze eigen toewijding aan inclusiviteit. Dit draagt dus ook bij aan SEO & conversie.

Houdt een scherpe blik op de “Small Cheese releases” want daarin communiceren wij specifieke updates en verbeteringen die algemene uitdagingen binnen onze klantenkring aanpakken rondom EAA. Deze aanpak stelt ons in staat om collectieve verbeteringen door te voeren die ten goede komen aan al onze gebruikers. Verder, rondom de zomer, plannen we om op projectbasis nauw samen te werken met individuele klanten om specifieke vereisten en unieke uitdagingen te identificeren en aan te pakken. Dit stelt ons in staat om maatwerkoplossingen te bieden die precies voldoen aan de individuele behoeften van onze klanten, waardoor we onze dienstverlening nog verder kunnen personaliseren en optimaliseren.

Voor vragen / opmerkingen voel je vrij om via Discord, telefoon of mail te communiceren met ons.

externalId=bigcheese-news-detail-99.1.3&filter[active]=1

Relevant nieuws

externalId=bigcheese-artikelen-2.2.4&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[not tags.tag][]=feature&filter[not tags.tag][]=big&filter[not tags.tag][]=small&filter[not tags.tag][]=cms&filter[not parentUuid][]=bf48e1ee-c79c-48e9-9b66-7262957abd47&filter[not parentUuid][]=c7b69483-682a-4d15-b786-8427b48e4f06&filter[not parentUuid][]=22a9cf47-ac7c-4622-8fc1-0f2070a45341